De keuze bij de Abdij van Affligem is in eerste instantie eenvoudig: een Blond, een Dubbel en een Tripel. Maar het maakt dit speciaalbier er zeker niet minder door. Zoals reeds beschreven in de column Affligem Tripel, had de Mitra (Rijnstraat, Amsterdam) op het moment van afschaffen alleen de Blond en de Tripel in de schappen. Dus mijn tweede keuze voor het Affligem speciaalbier was de Blond.
Affligem Brouwerij bds is een unicum in het Belgische brouwerijlandschap. De voormalige familiebrouwerij in de gemeente Opwijk richtte zich aanvankelijk op de productie van het amber Op-Ale, dat in 1935 op de wereldtentoonstelling te Brussel vier maal met goud werd bekroond om de kwaliteit van zijn samenstelling. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Vandaag vormt het Abdijbier Affligem de succesfactor en kent de brouwerij een krachtige groei. Daarom heeft de brouwerij zijn productiecapaciteit fors uitgebreid. De voorbije jaren werd er aanzienlijk geïnvesteerd in de gistcapaciteit, de filterinstallatie, de stoomketels, de bottelarij en de waterzuiveringsinstallatie.
Geur, kleur en smaak
Zacht, hoppig en mild Abdijbier met een gouden kleur. Verbazend frisse afdronk. Met gist op de fles. Bevat gerstemout. Dit allemaal vermeld op de fles. Bij het inschenken van dit speciaalbier nam ik een gouden (blonde) kleur waar, waarin koolzuurbelletjes in rechte lijnen omhoog borrelde. Hier boven op stond een witte volle schuimkraag. Een fruitig zoete geur prikkelde mijn neus. Het koolzuur tintelde op mijn tong. Bij het uitschenken van het laatste restje uit de fles ontstond er een wolkje in het glas die zich langzaam uitbreidde om uiteindelijk geheel te verdwijnen. Veroorzaakt door de nagisting op de fles. Een mooie pittige droge smaak die snel stopt. Bijna geen bitter, maar een pittige karaktervolle nasmaak blijft nog lang hangen. Fris en fruitig.
Abdijbieren
Affligem is een gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant.