Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

België

Ik had er nog nooit van gehoord maar een kennis van mij zij: “Wij gaan samen een keer naar café België” (Utrecht, Oudegracht 196). Afgelopen vrijdagnamiddag zette ik koers richting Utrecht. Eerst uitleg gekregen hoe een eigen website te starten en daarna genieten van een welverdiend speciaalbier in café België.

Twintig
Nieuwsgierig geraakt had ik al wat rondgekeken op internet. Het café heeft geen website. Er wordt wel ergens geschreven dat zij veertig bier van de tap hebben. Dat bleken er slechts twintig. Onder andere: Paulaner, Leffe Blond, Liefemans Kriek, Guiness, Kasteel Blond, Grolsch, Chimay Tripel, Rodenbach, Kamikaze, Xtreem Centennial en Jupiler. Waarvan zes wisseltaps.

Domkerk
De wandeling naar het café was prachtig. Door de oude binnenstad van Utrecht langs de grachten en de vele terrassen. Tot slot via een straat met prachtig uitzicht op de Domkerk. Het eerste dat mij opviel bij binnenkomst was het indrukwekkend grote bord aan de muur waarop alle bieren staan vermeld. Tegen over de bar in de hoek konden wij nog een tafel bemachtigen. Vanaf deze plek had ik een mooi uitzicht over de hele kroeg. Het had een beetje alternatieve Belgische sfeer opgesmukt met rariteiten.

Chimay
Zo lag er boven de bar een grote kunstkoe, stonden er twee Maria beelden en ook nog twee nep glas-in-lood ramen aan de muur met een spotlicht erop. Ik koos een bier die mijn kennis nog niet kende. belgië_01Kasteel Blond van de tap. Helaas niet geserveerd in het juiste glas. Het is een fruitig, zoet en licht zuur bier van 7% vol. alcohol. Het was op onze nuchtere maag dus tijd om wat te eten. We bestelde de spinazie soep met sla en stokbrood. De soep was waterig. Vermoedelijk de yoghurt vergeten die wel op de kaart stond. Ons tweede bier was de Old Speckled Hen op fles. Gekozen vanwege de naam. Een amber bier van 5,2% vol. alcohol. Een heerlijk kruidig, zoet en bitter bier. Tot slot Chimay Tripel. Sterk, bitter en donker blond bier van 8% vol. alcohol.

Olivier
Al met al toch een geslaagde avond Ook al oogde het café wat alternatief en werden de bieren niet in het juiste glas geschonken. Het is een bezoek waard om de sfeer te proeven en een aantal bieren van de uitgebreide kaart te drinken. Een beter plek om in een prachtige ambiance (voormalige kerk) een heerlijk bier te drinken is café Olivier in Utrecht, Achter Clarenburg 6a. Veel drink plezier.