Bintang is de Heineken van Indonesië, maar dan wel beter. En van dat Heineken dat kan wel kloppen, sinds Bintang een dochteronderneming van Heineken is. De Bintang fles doet denken aan de Heineken fles, beide hebben dezelfde rode ster. Bintang betekend namelijk ster.
Koud Bintang heeft net als Heineken, niet veel smaak. Dat is ideaal voor een klimaat waar het altijd (dag en nacht) rond de dertig graden is, behalve als het regent. Maar vergeet dan niet het bier van tevoren even in het vriesvak te leggen. Koud (dingin) is Bintang het lekkerst! Koud en weinig smaak (maar niet saai) maakt het een prima bier om meerdere van te drinken. Na een dag lang zweten is het ‘De verfrissen’ van Indonesië om heerlijk van te genieten. Bijvoorbeeld in het dorp (de kampung), waar het rond 17:30 uur al donker wordt en dan luisteren naar de geluiden van de natuur of op het strand (de pantai) van Kuta (Bali) tijdens een zonsondergang.
Inhoud Inhoudelijk valt er weinig te melden. Kleur, geur en smaak zijn die van een standaard pilsener. Met een alcohol volumen van 4,8 procent. Gewone fles 330 ml., een grote fles 620 ml., een blik 330 ml., en een vat 30 liter. De pilsener Bintang wordt gebrouwen in brouwerij MT Multi Bintang. De brouwerij begon in Soerabaja in 1929 tijdens de Nederlandse koloniale overheersing van Indonesië. In 1949, na de onafhankelijkheid van Indonesië, werd de brouwerij in ‘Heineken Indonesische Brewery Company’ hernoemd. In 1957 heeft de Indonesische regering zich de brouwerij toegeëigend, en behield controle voor de komende tien jaar. In 1967 hervat Heineken de operaties van de brouwerij, die later werd omgedoopt tot Multi Bintang Indonesia.
Kampung Mijn vrouw is geboren en getogen in Banyuwangi te Oost-Java. Daarom proberen wij elk jaar een bezoek te brengen aan haar familie in de kampung. De kampung is midden in de natuur (alami). De beste plek om te wonen, je bent één met de natuur. Als we daar op bezoek zijn is het een traditie om bier en sterke drank te drinken. We noemen het dan Happy Café. Sinds kort heeft haar zus een warung aan huis geopend en hebben wij het spandoek van Warung Cium Cium – onze voormalige warung op Bali – opgehangen. Nu noemen wij het Café Cium Cium. Je geeft wat geld en voor RP 200.000,- heb je acht flessen van 620 ml. Deze worden uiteindelijk leeg gedronken uit kleine glazen en af en toe gemixt met een scheutje whisky. Senang, Happy Café.