Brand Sylvester

Terug van vakantie stonden er twee flessen bier op mij te wachten op het werk. Een collega was weer zo aardig geweest om mij te trakteren op twee speciaalbieren. Eén van de twee was Brand Sylvester. Brand bestaat al sinds 1340 en is de oudste bierbrouwer van Nederland.

brand_sylvester_01Winterbier
Dit bier van Brand wordt speciaal gebrouwen voor de wintermaanden. Het is met een alcohol volume van 7,5 procent een stevig bier. Ik heb het gedronken van de fles, op een vrijdagavond bij de warm maaltijd, uit een Leffe kelkvormig glas. Gebrouwen volgens eeuwenoude traditie. Brand Sylvester is een robijnkleurig bier dat gebrouwen wordt met gebrand amber en pale ale mout. Brand laat Sylvester bovengisten bij een temperatuur hoger dan vijftien graden in combinatie met de voor Brand kenmerkende Saazer hop. Hierdoor komen de typische aroma’s van fruit en zoete kruiden echt goed in dit bier naar boven. De krachtige smaak maakt Sylvester onweerstaanbaar tijdens de donkere winterdagen.

Proeven
Bij het inschenken van het bier zie je meteen de mooie rood bruine amber kleur.brand_sylvester_02 De geur is zoet en kruidig. Het smaakt zoals het ruikt, zoet, kruidig en een heeft een licht bittere afdronk. Het kreeg de hoogste bekroning door het International Taste & Quality Institute in 2010. Het doet mij denken aan Leffe Royale of Old Speckled Hen. Een prima speciaalbier voor bij een salade of wit vlees maaltijd zoals kip of pasta schotel of bij Indonesisch eten. Een mooie evenwichtige smaak die niet te lang blijft hangen of overheerst. De brouwers adviseren een drinktemperatuur van zes tot acht graden en koel en donker bewaren. Ingrediënten: zuiver mineraalwater, gerstenmout en hop.

Brand
Met het Brand bier heb ik tot nu toe zeer goede ervaring. Te lezen in mijn columns: Brand Imperator en Brand Up. Op dit moment heeft Gall & Gall een mooi geschenkverpakking van Brand in de winkel. Vier Brand flessen en een fluitglas voor slechts 8,15 euro. Gauw aanschaffen voor dat het te laat is.
Brand Sylvester komt tot zijn recht in een glas met een zogenaamde kelkvorm. Door de taps toelopende opening van het glas worden de aroma’s samen met het koolzuur langere tijd vastgehouden in het glas. Hierdoor komende aroma’s geleidelijk en langzaam uw neus binnen en dit is bevorderlijk voor de kwaliteit van dit bier dat vanwege volume en zwaarte veelal een lange consumptietijd in beslag neemt. Vandaar dat ik het Leffe kelkvormige glas als alternatief heb gebruikt.