BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Brand Up

Het is een gewoonte, bijna een soort traditie, om na een flinke lichamelijke inspanning een bier te drinken. Meestal een klus in of rondom het huis. Dit keer was de tuin aan de beurt. Afgelopen zondagavond heb ik de achtertuin onkruid vrijgemaakt. Maandagavond heb ik de voortuin onderhanden genomen. Onkruid tussen de tegels vandaan halen en een pas gekochte appelboom verplaatst.

Dorstlesserbrand_up_01
Van zo’n inspanning en zeker door het ‘eindelijk’ warme weer krijg je een sterk dorstig gevoel. Een koud bier is dan bij uitstek een goede dorstlesser. Een gewone pilsener of een eenvoudig speciaalbier is de beste keuze. Na het opbergen van de schoonmaakspullen in de schuur, keek ik rond in de koelkast en zag daar Brand Up liggen. Een geschikte kandidaat om mijzelf mee te belonen.

Bitter
Ik kan mij nog van vroeger herinneren dat het in een lang dun glas geserveerd dient te worden voor de beste smaak. In een geschenkverpakking van Brand (vier flessen en een glas) zat precies het goede glas. Brand Up komt trouwens qua smaak dicht in de buurt van Warsteiner. Alleen de afdronk van Brand Up is veel bitterder. Dit komt door de Saazerhop uit Tsjechië die in het bier is verwerkt. De kleur van Brand Up is lichtblond tot blond. Slechts 5,5% vol. alcohol. De smaak is fris met een verrassend pittig bitter vervolg. Deze combinatie is perfect. Elke slok vraagt om een volgende slok. Lijkt mij een prima bier voor bij de maaltijd. Zowel koud als warm eten.

brand_up_02Smaak
Om de smaak van bier te proeven zijn er 4 stappen. Drink met je ogen. Laat de geur vrijkomen. Geef je neus een slok. Het beste deel. Welke kleur heeft het bier en hoe ziet de schuimkraag eruit. Laat de geuren vrijkomen door zacht rondwalsen van het bier in het glas. Steek je neus diep in het glas en sluit het af met je hoofd. Zo ruik je het besten. Het beste deel; als je een slok hebt genomen slik deze niet meteen door maar laat het door de hele mond gaan.

Uptimistisch
De zomer is nu op gang gekomen. Dus mocht je op een terras verzeilt raken, die kans is groot, probeer dan eens een Brand Up. Indien niet op de tap, dan is het uit de fles ook prima drinken. Een heerlijke dorstlesser om lekker ontspannen van te genieten. Zoals Brand zelf op de fles schrijft: ‘Je wordt er Uptimistisch van.’