Site pictogram biercolumns

Breugem Kracht Hout

De naam verraad het al, er is hout verwerkt in dit bier. Polo Santo houttinctuur. Wat dit bier een verrassende smaak en afdronk geeft. Gebrouwen door bierbrouwerij Breugem uit de Zaanstreek. Begonnen in 2020 in hartje centrum van Zaandam. Kracht hout heeft een aantal bijzondere ingrediënten. Ik twijfel nog of ik de smaak en afdronk aangenaam vind.

Bierbrouwerij Breugem - Kracht Hout

En rijk is dit bier

Breugem Kracht Hout stond nog op de lijst die ik aan de hand van het bierboek Bierwijzer had samen gesteld. De bieren in dit bierboek zijn op stijl gerubriceerd. Van Soepel & Subtiel tot en met Intens & Uitdagend. Van elke stijl heb ik het bier gekozen dat ik nog niet kende of een goede ervaring mee had en graag nog een keer wilde drinken of nog geen biercolumn over had geschreven. Kracht Hout was voor mij een nieuw bier. Het is een bier uit de stijl Rijk & Donker. En rijk is dit bier. Vooral het smaakpalet. Daar moet ik nog wel aan wennen. De brouwers hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten met bijzondere ingrediënten. Patrick Breugem en Derek Walsh zijn de uitdaging aangegaan om bij dit bier een unieke houtsoort toe te voegen. Met als resultaat een prijswinnend bier.

Brouwerijhuurder

Brouwerij Breugem is begonnen in 2010 op de Dam hartje centrum Zaandam. Vernoemd naar de eigenaar Patrick Breugem. Patrick was ervaringsdeskundige op het gebied van re-integreren op de arbeidsmarkt. Samen met compagnon Court-Jan van Beek wilde ze dan ook een “sociale brouwerij” oprichten. Om mensen meet een beperking aan werkt te helpen. Het opzetten van een eigen brouwerij vergt een flinke investering. Er moet dan wel veel bier omgezet worden om deze investering terug te kunnen verdienen. Helaas moest bierbrouwerij Breugem in 2013 faillissement aanvragen om meteen in hetzelfde jaar een doorstart te maken als brouwerijhuurder. En dit keer met veel meer succes getuige het zeer ruime aanbod aan vaste bieren: Zoentje, Klein Zoentje, Kracht Hout, Saense Tripel, Heet & Stout, Saense IPA, Session, Dark IPA, Caramba, Queen's Gambit en Double IPA. En de vele prijzen die ze gewonnen hebben. Waaronder diverse malen goud bij de Dutch Beer Challenge.

Een twee keer drinken zal noodzakelijk zijn

Kracht Hout verrast door de bestanddelen die zijn gebruikt. Garam Masala (mengsel van specerijen) en Polo Santo hout (zorgt voor een vatgerijpte smaak). Dit leidt tot tonen van karamel en kokos. Volle, licht waterige, smaak. Een zoetje en weinig koolzuur. In de volle beige schuimkraag die boeven op de roodbruine kleur verschijnt bevinden zich in het midden koolzuur belletjes. De schuimlaag plakt mooi aan het bierglas. De afdronk begint voorzichtig bitter maar eindigt in een iets steviger bitterheid. De kokos en vanille smaken blijven lang doorwerken. Het Polo Santos hout (bekend als heilighout) komt het sterkst door in de afdronk. Het is een krachtige quadrupel van 9,5% alcohol volume. Ik ben er zlef nog niet uit of het mijn smaak is. Een tweede keer drinken zal noodzakelijk zijn om daar achter te komen.

 

 

Mobiele versie afsluiten