Bridgeport Barley Wine

Dat Brouwerij ’t IJ al ruim 30 jaar bijzondere bieren brouwt mag algemeen bekend zijn. Een van die bieren is het gelegenheidsbier Bridgeport Barley Wine. Volgens de website van de brouwerij uitverkocht. Gelukkig was het bij de Mitra nog volop te krijgen. In een Whatsapp bericht van een vriend uit het biergenootschap werd dit speciaalbier als volgt omschreven: Een “allejezus” lekker bier.

Ongepasteuriseerd
Na ruim 130 biercolumns, mag duidelijk zijn dat de Mitra mijn hofleverancier is van speciaalbier. Wellicht dat hier binnenkort verandering in komt nu Bier en Plezier een winkel heeft geopend in de nieuwe Food Passage in Almere Stad. De eerste indruk was heel goed. Tevens kwam ik thuis met twee flessen Tripel Kanunnik en een Kanunnik glas. Bij een bezoek aan de Mitra, meestal die aan bridgeport_03de Beukenweg 12 in Amsterdam vlakbij mijn oude woonadres, kocht ik onder andere twee flessen Bridgeport Barley Wine van Brouwerij ’t IJ. De brouwerij bestaat alweer meer dan 30 jaar. Opgericht in 1983. Het is begonnen aan de Funenkade aan de voet van de Molen in Amsterdam-Oost. Omdat de brouwerij de vraag niet meer aankon is een tweede locatie geopend, verderop op het Zeeburgerpad. Aan de Funenkade wordt gebrouwen voor de bieren op de tap in het proeflokaal. Alle bieren voor de fles en de fusten worden gebrouwen op het Zeeburgerpad.

bridgeport_02Gerstewijn
De speciaalbieren van Brouwerij ’t IJ zijn bovengistend, ongepasteuriseerd (beperkt houdbaar en dus “vers bier”) en ongefilterd. Een aantal bieren zijn biologisch gecertificeerd, gebrouwd uit biologische grondstoffen. Het assortiment van Brouwerij ’t IJ bestaat uit standaardbieren, seizoensbieren en gelegenheidsbieren. Eén van die gelegenheidsbieren is de Bridgeport Barley Wine. In het Nederlands gerstewijn genoemd. Dit is een type bier met een hoog alcoholpercentage, meestal 10% alcohol of hoger en veel restsuikers. 
Echter de Bridgeport Barley Wine van Brouwerij ’t IJ is goed uitgegist en bevat daarom minder restsuikers. Door het hoge alcoholpercentage krijgt het meer diepte. Het zorgt voor een ware roes. Daarom is gerstewijn populair in de winter. Andere voorbeelden van gerstewijn zijn: Westmalle 12, Bush Amber, Gulden Draak, Bommen & Granaten van brouwerij De Molen.

bridgeport_05Uitverkocht
De naam is Bridgeport Barley Wine, omdat het een samenwerking is tussen Brouwerij ’t IJ en hun vriend Marz Brewing uit Bridgeport, Chicago. Het is een volmoutig Barley Wine die barst van de fruitige Amerikaanse hopsoorten (Nugget, Amarillo, Chinook en Centennial). bridgeport_04Gebrouwd en gebotteld op het Zeeburgerpad in Amsterdam. Roodbruin, koperrood met daar bovenop een volle stevige crème schuimkraag met in het midden koolzuurbellen. Een sterk aroma van mout, zoet en fruitig. Een zeer aantrekkelijke geur om snel een slok van te nemen. Romig vol van smaak, zoet en licht bitter. Een licht scherpe bittere lange afdronk. Een speciaalbier met veel belevingen om langzaam te drinken en lang van te genieten. Volgens de website van de brouwerij uitverkocht. Ga dus snel naar de Mitra in de hoop dat daar nog een aantal flessen zijn te krijgen. Om een biergenootschap vriend te citeren: Een “allejezus” lekker bier. Ik kan deze uitspraak volmondig (van dit speciaalbier) beamen!