Nijmegen is de oudste stad van Nederland en heeft op het gebied van speciaalbier veel te bieden. Alleen al in en rond het centrum telt de stad ongeveer 25 speciaalbier cafés, waar onder het ABT café De Deut. Geen bezoek gebracht aan het oudste café van Nijmegen (In de blauwe hand), maar wel aan het jongste café van Nijmegen (Van Ouds).
Nijmegen Mijn vrouw en ik hadden besloten een dag naar Nijmegen te gaan. Dit bleek een zeer goede keuze. Het is waarschijnlijk de oudste stad van Nederland. Maastricht en Voorburg doen ook een gooi naar de titel “oudste stad van Nederland”. Om de titel te kunnen bemachtigen is één van de vereisten dat de stad ononderbroken is bewoond. Toen Nijmegen in 2005 tweeduizend jaar bestond heeft de stad zichzelf uitgeroepen tot oudste stad van Nederland. De oudheid van de stad is nog goed te zien in het centrum. Vooral op de Grote Markt met de Boterwaag en het Sint-Stevenspoortje. Het oude wordt ook afgewisseld met het nieuwe (een moderne winkelstraat). Het grootste gedeelte van de stad ligt aan de zuidelijke oever van de Waal vlakbij de Duitse grens. De stad ligt hoger dan de rivier. De straat naar de rivier liep namelijk omlaag. We passeerden nog een steegje dat omhoog liep en waar een wegwijzer aangaf Stadsbrouwerij De Hemel. Daar moest ik later natuurlijk naartoe. Beneden heb je een mooi uitzicht over de rivier de Waal. Al viel dat iets tegen omdat deze dag de zon niet scheen. Eén van de vele redenen om nog een keer terug te gaan naar Nijmegen.
Vier studenten Van tevoren had ik een aantal cafés uitgezocht die een bezoek zeker waard waren. Het ABT café De Deut viel een beetje tegen. Rommelig en lawaaierig binnen. Misschien hadden we beter buiten kunnen gaan zitten. Het oudste café In de blauwe hand (sinds 1542) was helaas vol. Onze eerste stop bij café Van Oudswas daarentegen zeer aangenaam. Het had mijn aandacht getrokken omdat ze het Diabolici bier, met het bijzondere glas, op fles hebben. Het café is vermoedelijk het jongste café van Nijmegen, sinds vier studenten dit café twee jaar geleden hebben gekocht. Voorheen was het een echte buurtkroeg met ouderwetse dikke stoffen kleedjes op de tafels. De bedrijfsleidster stond achter de bar. Het was een zeer vriendelijke en vakkundige dame. Ze was zelfs zo aardig om voor mij een fles Diabolici van beneden te halen zodat ik een aantal foto’s kon nemen van het glas en de fles.
Van Ouds blond Via een serre, gevuld met hoge tafels en barkrukken, kom je in het café. Een lange ruimte met links achterin de bar. Na de bar ook nog een aantal hoge tafels met barkrukken. Diverse bieren van de tap, waar onder: Trignac, Witte Trapist, Tripel Karmeliet, Easy IPA, Texels Springtij en Van Ouds Blond. De laatste is speciaal voor café Van Ouds gebrouwen door de Scheldebrouwerij. Goud blond speciaalbier met aroma van mout, hop en licht zoet. Een volle romige fruitige smaak die over gaat in een elegante bittere afdronk. Even later, na een rondje foto’s nemen, liep het café vol met een grote groep mensen die op puzzeltocht waren en hier een tussenstop maakte voor een kaas- en worstplankje en een drankje. Nog langs geweest bij stadsbrouwerij De Hemel waar ik hun tripel, Helse Engel van 8%, heb gedronken. Tot slot gegeten bij Camelot (eten & drinken). Gebakken camembert met frietjes en sla, onder begeleiding van een Kasteel Blond (klein glas). Nijmegen vraagt absoluut om een volgend bezoek. Al was het alleen maar om de Diabolici bij Café Van Ouds te gaan degusteren.