Samen met Nijmegen en Voorburg, strijdt Maastricht om de titel “De oudste stad van Nederland”. De oudheid van de stad begint al als je op het station aankomt. Via de Stationstraat (op de hoek het historische Hotel de L’Empereur en even verder op ABT Café de Poshoorn) en de Wycker Brugstraat bereik je de Sint Servaasbrug (vergeet niet even achterom te kijken naar de voormalige De Ridder brouwerij) die je naar het centrum van Maastricht brengt. Het bierfestival de 24uurs van Maastricht en een ontmoeting met een Maastrichtse dame bracht ons hier naar toe.
Na bijna drie uur reizen met de trein, met een tussenstop op station Utrecht en aldaar een Latte Doppio bij Julia’s, waren wij aangekomen op station Maastricht. Het Townhouse Designhotel was vlakbij het station op vijftig meter lopen. Het hotel oogde nieuw en modern. We werden onthaald met een welkomst pompoensoep. Eerst naar boven naar de netjes en eenvoudig ingerichte kamer om ons op te frissen. Daarna een kopje pompoensoep genomen. We hadden al om 13:00 uur afgesproken in Hotel & Tapperij de Poshoorn, tevens ABT Café. Vijf jaar geleden, toen mijn vrouw en ik één jaar getrouwd waren, hadden wij in Maastricht een aardige dame ontmoet in ABT café de Poshoorn. Haar gingen wij ontmoeten. De maag begon te knorren en de keel was droog. Voor mij een espresso en een bruine pistolet met brie en voor mijn vrouw een Caffè Latte. Het smaakte goed. Tijd om wat ruimte te maken voor het vervolg. Speciaalbier. Plas pauze.
Toen ik terug kwam was de geboren en getogen dame uit Maastricht al gearriveerd. Heel leuk elkaar weer te zien. Daar mocht op gedronken worden. We informeerde of er nog iets speciaals op de tap was. Het werd twee keer een Lansmenneke van De Maestrichter Bierbrouwerij. Troebel blond, mout en fruitig aroma, licht zoet romig en een mooie vlakke bittere afdronk. Een zeer aangenaam speciaalbier. Even later kwam haar man ons vergezellen. Het werd gezellig. Veel verhalen, diverse malen onderbroken door interactie met nieuwe bezoekers. Dat krijg je als je al je hele leven in Maastricht woont. Op de tour door Maastricht die volgde, ontmoette de dame nog regelmatig iemand die ze kende. Ik noemde haar dan ook de nachtburgemeester van Maastricht. Onze rondleiding bracht ons, via diverse oude straatjes met bijzondere restaurants, winkels en cafés, bij het bierfestival aan de Helpoort. Het bleef bij kijken, het bierfestival bewaarde ik voor morgen.
In de Karkol
De volgende dag was het tijd voor het bierfestival de 24uurs van Maastricht, georganiseerd door PINT Regio Zuid-Limburg. Het was mooi gelegen, bij de Helpoort een rijksmonument. Een voormalige stadspoort van de middeleeuwse stadsmuur van Maastricht. In Nederland de oudste nog bestaande stadspoort. Zesentwintig verschillende kraampjes leverde de meest uiteenlopende speciaalbieren op.
1e Paljas Blond alc% 6 (vat), Brouwerij Henricus.
2e Hert Bruin “Vijlenerbosbierbruin” alc% 6 (vat), Hijgend Hert
3e Gouden Pier Kloeffe alc% 8,1 (vat), Brouwerij Slaapmutske
5e RooLeef alc% 6,2 (vat), AMBRASS Ambachtelijke Bierbrouwerij
Mijn vrouw kwam precies op het juiste moment mij ophalen. Ik was net toe aan mijn laatste speciaalbier. Vijf was het juist aantal. Heb alles met volle aandacht kunnen proeven. Aan alles komt een einde. Zo ook aan dit bezoek aan Maastricht. Voor de volgende keer maar niet vijf jaar wachten. En dan wellicht een bezoek brengen aan het ABT Café dat ik nog niet heb bezocht, Bierspecialiteiten café Take One.