Onverwachts naar Zwolle geweest. Aldaar een bezoek gebracht aan Café Restaurant De Belgische Keizer (in de volksmond De Beleg genoemd) voor een eenvoudige maaltijd. Daarna was een stop bij ABT Café De Abdij, met elf (speciaal)bieren van de tap en honderd whisky, onvermijdelijk.
Zwolle
Ik was vier dagen en vrij en had besloten niets te doen. Toch twee dagen klussen aan een hardnekkig computervirus, zonder resultaat. Toen was ik het helemaal zat. “Kom op, laten we naar het station fietsen en de trein naar Zwolle pakken”, zei ik tegen mijn vrouw. Vijftig minuten later waren wij in het centrum van Zwolle. Veel te beleven was er niet, de winkels waren dicht. Onze eerste stop was bij De Belgische Keizer. Hier nuttigden wij onze lunch bestaande uit; tomatensoep voor mijn vrouw en saté met frites voor mij.
Speciaalbieren en whisky
Natuurlijk gekeken of er nog een speciaalbier café in Zwolle is. Dat bleek het ABT Café De Abdij te zijn, met elf bier op de tap en honderd soorten whisky. Het is gelegen op de hoek van het Gasthuisplein en de Brouwerstraat, in het centrum van de mooie oude binnenstad van Zwolle. Bij binnenkomst werd ik begroet met: “Jij komt zeker voor de Jopen 4-granen Bok van de tap?”, omdat ik mijn Jopen pet op had. De ruimte was schemerig verlicht en slechts twee personen zaten aan de bar. De wand achter de bar werd voornamelijk gevuld door het uitgebreide assortiment aan whisky’s.
Gruut en Zundert
Wij namen plaats in de hoek op de houten bank die langs de hele muur liep. Zowel de bank, de stoelen en de barkrukken waren met groen leer bekleed. Het café ademde rust uit en zag er netjes en nieuw uit. Gaandeweg werd het wat drukker. De barman (eigenaar, samen met zijn zoon) was aardig en kundig op het gebied van de speciaalbieren. Er werden mij diverse bieren geadviseerd, waaronder de Joppenbier van Klavervier (lokale brouwerij uit Zwolle) en Engelzell het erkende trappistenbier uit Oostenrijk. Ik koos voor de Gruut van Gent van de tap. De smaak was zeer uitgesproken – kruidenmengsel en dropachtige – en bleef lang hangen. De Zundert van Abdij Maria Toevlucht, het tweede erkende trappistenbier van Nederland, was hierdoor niet goed te proeven. Desondanks maakt het een goede indruk door de uitstraling van de fles, het glas en de heldere licht oranje rode kleur. Gauw nog een keer drinken, maar dan als eerste.