Site pictogram biercolumns

De Heks

Afgelopen zaterdag zijn mijn vrouw en ik naar Deventer geweest. Een kennis van mijn vrouw en haar man vergezelden ons. Beide vrouwen hadden nog een NS kortingskaart die voor 28 januari gebruikt moest worden. Door een artikel in Bier! Magazine en een goede ervaring van een collega, was onze keuze gevallen op Deventer. Als je een bezoek brengt aan Deventer is een stop bij A.B.T. (Alliantie van bier tapperijen) café De Heks verplichte kost.

Deventer
Het was ons eerste bezoek aan één van de oudste steden van Nederland. Het was de laatste koude en besneeuwde dag, wat de stad een schilderachtige aanblik gaf. Na onszelf eerst verwarmd te hebben met een kop koffie, bracht een wandeling via de binnenstad ons langs de IJssel met in de verte de silhouetten van schaatsende mensen. De kleine zijstraten rond de Brink en de Grote Kerk verraden de oudheid van de stad.

Café De Heks
Na de lunch een tweede ronde door de stad om uiteindelijk in café De Heks te belanden voor een welverdiend speciaalbier. Het eerste dat opvalt bij binnenkomst: druk! En dan praat ik nog niet eens over de hoeveelheid bezoekers. Ik heb het over de muren bezaaid met reclame borden, posters, reclame lichtbakken, bierviltjes en nog veel meer. Geen stukje muur onbenut gelaten. De lange bar is tegen over de ingang. De glimmende tapkranen met daarop het bier logo trokken meteen de aandacht. Keurig twaalf op een rij en nog eens zes aan de muur. Het publiek is gemêleerd, rock types met lange haren en tatoeages, dagjes mensen, bierliefhebbers en aan de bar vermoedelijk stamgasten.

Druk
Een rond tafeltje naast de toiletten, bevestigd aan de muur, bood ons nog een plek om te kunnen drinken. Eerst één barkruk en later een tweede, waarop de vrouwen konden zitten. De eerste ronde bestond uit twee kriek St. Louis voor de dames en twee Piraat voor de heren. Tegen een man aan de bar zei ik: Wat is het druk vandaag. Omdat het zaterdag is?” Hij antwoordde: “Het is hier elke dag druk vanaf drie uur ’s middags”. Het bier deed ons goed smaken. Een tweede ronde was het gevolg. Ik had in mijn ooghoek al een fles “Old Speckeld Hen“ gespot in de koelkast. Deze moest gedegusteerd worden. Na ons bezoek aan café De Heks gaven wij de pijp aan Maarten en keerde voldaan huiswaarts. Het was een drukke dag maar reuze gezellig.

Mobiele versie afsluiten