Biercolumns | Fotografie
Biercolumns | Fotografie

3e Flevo Bierfestival

Zondag 8 november 2015 van 13:00 tot 18:00 uur was alweer het 3e Flevo Bierfestival in Poppodium De Meester te Almere Stad. Acht brouwerijen deden hun opwachting: De Praght, Gebroeders Ducaat, The Sisters Brewery, De Kemphaan, De Arn, Erik’s Bier, Kleine Beer, Het Gooische Biergilde. Voor mij was het de eerste keer. Live muziek, lekker bier en een gezellige sfeer.

flevo_bier_04PINT
De organisator van Flevo Bierfestival was PINT Flevoland. Alweer de derde keer dat dit bierfestival plaats vond. PINT Flevoland is opgericht begin 2013 met als doel de speciaalbier cultuur in de provincie Flevoland te promoten. PINT Flevoland organiseert ook bierproeverijen, bier-/kaasproeverijen en bierdiners. PINT staat voor Promotie Informatie Traditioneel Bier. Opgericht in 1980. flevo_bier_05Het doel is het bevorderen van de biercultuur in Nederland. PINT is uitgegroeid tot de enige onafhankelijke vereniging van kritische bierliefhebbers. PINT komt op voor de belangen van de bierconsument in Nederland. PINT kent acht regio’s, te weten: Noord-Brabant, Midden, Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord, Oost, Zuid-Limburg en Flevoland. Meteen na afloop van het Flevo Bierfestival lid geworden van PINT. Al was het alleen maar omdat je bij diverse cafés een tweede glas gratis krijgt, bij bierfestivals gratis naar binnen kan en bij verschillende bierspeciaalzaken 10% korting krijgt.

flevo_bier_03De Meester
Poppodium De Meester in Almere Stad is een verrassend leuke concertzaal waar uiteenlopende artiesten optreden. Om zo maar een aantal te noemen: Hunting The Robot, Douwe Bob, Hans Dulfer, Harry Sacksioni. De kassa en de garderobe bevinden zich beneden en één etage hoger is de concertzaal en de bar waar ook speciaalbier is te krijgen. De sfeer is goed. In de concertzaal is het staan of zitten op een barkruk luisterend naar bijzondere of swingende muziek. flevo_bier_06Een uitstekende plek voor een avond vermaak tegen een goede prijs. Dit keer, op een zondagmiddag, was er het 3e Flevo Bierfestival. Ook nu was het reuze gezellig. Daar zullen de zes nieuwe PINT proefglazen – lijkt sprekend op het glas van Brouwerij ’t IJ maar dan kleiner (15cl), het vorige glas was de junior versie (15cl) van het Jopen kelkglas – gevuld met speciaalbier van zes verschillende brouwerijen zeker een bijdrage aan hebben geleverd. Er waren acht brouwerijen uitgenodigd die hun bieren konden presenteren.

flevo_bier_01En de winnaar is…
De concertzaal was voorzien van lange houten tafels en banken en hoge ronde tafels met barkrukken om te kunnen zitten en eventuele proefnotities te maken. De andere twee kleinere ruimtes werden elk gevuld met vier brouwerijen. Het was intiem verlicht, wat het fotograferen niet ten goede kwam maar de sfeer wel. Bij de bar kon je je festivalglas omwisselen voor een schoon glas. Voor het glas betaalde je 2 euro statiegeld. Maar dat heb ik natuurlijk meegenomen naar huis. Voor elk bier één munt ter waarde van 2 euro. Als eerste dronk ik de Drone, een Porter van 5,8%, flevo_bier_02van brouwerij The Sisters Brewery. Een familiebrouwerij, vader en twee dochters die samen brouwen. Mooie Porter, alleen iets aan de waterige kant. Daarna De Beer uit Lemmer van brouwerij Kleine Beer. Een blond bier van 6,5%. Als derde Gooische Bertus van Het Gooische Biergilde. Iris Pale Arn van brouwerij De Arn, 7,5% Dry Hopped, als vierde. De Kemphaan Oeps en oeps was het, heel troebele bruin grijze kleur. Tot slot de Ducator een winterbier van 11,8% van brouwerij Gebroeders Ducaat. Een zwaar bier maar daardoor nier minder lekker. Het was een geslaagde middag bierproeven. En de winnaar is: “Iris Pale Arn”.