Emelisse Dubbel

Op het werk hebben wij een soort biergenootschap. Een groep collega’s die liefhebber zijn van speciaalbieren. We gaan dan ook regelmatig met elkaar naar een speciaalbier café. Zo geven wij elkaar af en toe ook een fles speciaalbier van een onbekende of nieuwe brouwerij.

emelisse_dubbel_01Koper ketels
Zo kreeg ik laatst een fles Emelisse Dubbel van een collega. Een voor mij onbekende brouwerij. Het is een Brouwerij & Restaurant gevestigd in Kamperland Zeeland in de buurt van Middelburg. De twee koperen ketels van de brouwerij staan prominent in het zicht.  Dit heb je ook bij, De Bekeerde Zuster, De Bierfrabriek en Jopenkerk. Zo las ik op de website van Emelisse dat de jaarproductie vijftienhonderd hectoliter is en dat de helft van de omzet wordt geëxporteerd naar de VS, Brazilië, Zweden, Finland, Noorwegen, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Sober
Ik heb de Emelisse Dubbel gedegusteerd bij de warme maaltijd. Dat was een prima combinatie. Persoonlijk kan ik de Emelisse Dubbel het best omschrijven als een zakelijk Dubbel. Mooie donker kleur, zoals dat hoort bij een Dubbel. Geur hop, branderig en hout. Smaak licht zoetig en licht verbrande koffie bonen. Echter verder weinig pit of nasmaak. Daardoor is het wel een makkelijk drinkbaar speciaalbier, ondanks de 7,5% alcohol. Het heeft wel iets weg van Westmalle Dubbel, maar dan minder uitgesproken. Dit kan ook wel kloppen, want ze hebben de gist van Westmalle gebruikt. De fles oogt strak en zakelijk. Kort maar krachtige informatie.

Bovengistend bier
Dubbel is een type bovengistend bier,emelisse_dubbel_02 gewoonlijk met een hergisting op de fles. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 graden, al naargelang de biersoort. De gist blijft bovenop het wort drijven, vandaar de term hoge gisting, die ook wordt gebruikt. De kleur is middel- tot donkerbruin. Dubbel heeft een lager alcoholpercentage dan tripel: gewoonlijk rond de 7%. Bekende dubbelbieren zijn onder andere: Hertog Jan Dubbel, ’t IJ Natte, La Trappe Dubbel, Ommegang Abbey Ale, Westmalle Dubbel, Witkap Pater Dubbel.

Verrassend ruim aanbod
Behalve de Emelisse Dubbel heeft de brouwerij nog een verrassend ruim aanbod aan andere bieren: Imperial Russian Stout, Winterbier, Blond, Black Ipa, DIPA, Tipa, Rauchbier, Espresso Stout, Herfstbok, Lentebok, Urtype pilsner, Witbier. Nu is mijn nieuwsgierigheid opgewekt door het drinken van de Emelisse Dubbel en zeker door bovenstaande overige bieren. Espresso Stout waar daadwerkelijk gebruik is gemaakt van gemalen espresso bonen, speciaal in Italië geselecteerd of Herfstbok spreken mij aan om te proberen. Op naar de bierspeciaalzaak.