Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Emelisse Notenbock Hazelnoot

Na het drinken van de Emelisse Dubbel raakte ik geïnteresseerd in meer informatie over deze brouwerij en vond tot mijn verrassing een uitgebreid aanbod aan verschillende bieren op de website van Brouwerij Emelisse.

emelisse__notenbock_hazelnoot_01Espresso
Twee bieren trokken mijn aandacht. Espresso Stout waar daadwerkelijk gebruik is gemaakt van gemalen espresso bonen speciaal in Italië geselecteerd en herfstbok vanwege het seizoen. De Mitra heeft een ruime keuze aan bieren van Emelisse. Helaas geen Espresso Stout en herfstbok. Reeds beschreven in mijn column over Brugse Bok, is Notenbock een samenwerking tussen drie brouwerijen, Jopen, De Prael en Emelisse. Als alternatief voor de herfstbok van Emelisse heb ik gekozen voor de Emelisse Notenbock Hazelnoot.

Chocolade
Ook dit bier heb ik thuis gedronken in het bierglas van De Leckere. Zoals de meeste bokbieren een mooi donker rood bruine kleur. De geur is zoet (karamel), chocolade en een beetje hazelnoot. emelisse_notenbock_hazelnoot_02De smaak komt overeen met de geur, zoet, chocolade, hazelnoot en een licht bittere afdronk. Hierbij kan aangetekend worden dat de chocolade smaak overheerst. Een bokbier met aparte smaken, die echter niet lang blijven hangen. Water, Müchener, pilsmout, karamel, en chocolademout. Bovengistend Hallertau en Saphir hop. Hazelnoot. 6,5% alcohol volume en inhoud 33 cl. Waarschuwing: Dit product bevat sporen van noten! Bijna geen hazelnoot maar wel veel chocolade.

Vroeger
Bokbier is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht, met de piek in oktober en november, en wordt herfstbok genoemd. In het voorjaar heb je lentebok of meibok meestal blond. Najaarsbieren hebben in Nederland een lange traditie maar het moderne bokbier is pas vanaf jaren tachtig en negentig in zwang. In 1982 kwam het eerste bovengistende bokbier op de markt, gebrouwen door Arcense Bierbrouwerij. In 1983 was Amstel Bokbier het eerste bokbier dat op vat verkrijgbaar was. Sinds 1978 worden bokbieren gepresenteerd op PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Commercieel
Het is leuk dat er zo’n groot aanbod aan bokbieren op de markt is. Bijna elke brouwerij maakt wel een seizoensbier en zeker een bokbier. Maar als het te commercieel gaat worden kan het uiteindelijk ten koste gaan van de kwaliteit, de smaak beleving en de prijs. Want prijzig zijn de flesjes. De Emelisse heeft mij niet enthousiast gemaakt om de andere twee, Prael Notenbock Amandel en Jopen Notenbock Kastanje te gaan proberen.