Bijna elke abdij brouwt wel een Blond, een Dubbel en een Tripel. Zo ook de abdij van Floreffe. Maar een zichzelf respecterende abdij heeft ook een speciaalbier met een complexe smaak in het assortiment. Bijvoorbeeld: bij La Trappe is dat de Isid’or, bij Chimay de Blauwe Chimay, bij Affligem de 950 Cuvee, bij Grimbergen de Optimo Bruno en bij Floreffe de Prima Melior.
Het bier ‘Floreffe Prima Melior’ is het brouwsel dat de vader abt schonk aan zijn gasten en bezoekers. Het is bruin en sterk van dichtheid en wordt versterkt met krachtige aroma’s als anijs en koriander. Na gisting en bezinken, krijgt het bier een dosis gist en suiker voor de hergisting op fles. Deze methode is een erfenis van de monniken van de abdij. Ideaal bij een oude kaas met hard zuivel en in de bereiding van konijn. Floreffe won prijzen tot aan de andere kant van de oceaan.
Floreffe Prima Melior: Goud, Australian Internatonal Beerawards, Belgian & Frenche Style Ales Packaged, 2010. Zilver, Australian International Beerawards, Best Belgian & Frenche Style Ales, 2012. Goud, Australian International Beerawards, Belgian/Frenche Style Ale – Other Belgian/Frenche Style Ale Packaged, 2013.
Kandijsuiker
Het Gouverneur glas – bij gebrek aan het originele Floreffe glas –
8 halen 6 betalen
Dankzij een aanbieding van Mitra van 8 halen en 6 betalen, heb ik reeds drie van de vier soorten Floreffe bieren mogen drinken. En alle drie met veel plezier. Dit belooft veel goeds voor de laatste uit de serie, de Tripel. Met een lange traditie sinds 1876 is de abdij van Floreffe of eigenlijk Brasserie Lefèbvre een vaste waarde voor de uitgebreide speciaalbier cultuur in België. De Tripel staat met smart op mij te wachten.