BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gollem Overtoom

Met proeflokaal Gollem heb ik een lange Historie. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat mijn avonturen met het drinken van specialbier daar tot bloei zijn gekomen. Dan heb ik het over het eerste proeflokaal Gollem in de Raamsteeg (circa 200 soorten bier in voorraad en 14 bieren op tap, waarvan er 7 regelmatig veranderen). Nu bestaat proeflokaal Gollem uit vier cafés: Raamsteeg, Daniël Stalpertstraat, Overtoom en Amstelstraat.

gollem_overtoom_01Met de tram
De Overtoom, in Amsterdam vlakbij het Vondelpark, is voor mij een bekende straat. Eén keer heb ik op één avond alle kroegen bezocht op de Overtoom. Toen waren er nog niet zoveel kroegen als nu. Proeflokaal Gollem Overtoom is makkelijk te bereiken met de tram. Halte kruising Van Baerlestraat-Overtoom. Lopen richting Surinameplein, na de eerste zijstraat aan je rechterhand. Het eerste dat opvalt is het terras. Lange tafels met lange banken en één hoge tafel met hoge krukken eromheen. Als je de verkeerde ingang neemt kom je meteen in de aparte rookruimte terecht. Teruggelopen naar de juiste ingang, bracht ons via de openstaande deur in een schemerig verlichte ruimte. Dit kan mede veroorzaakt zijn door het lage plafond.

gollem_overtoom_02Inrichting
Bij binnenkomst is het eerste dat je ziet, de L-vormige bar in de linkerhoek met daar achter de keuken. De rest van de ruimte is gevuld met tafels en stoelen. In de rechterhoek, boven de trap naar beneden voor de toiletten, was nog een tafel vrij. De tafel was wel gereserveerd, maar pas om 18:00 uur. Reserveren is ook wel nodig, naargelang de avond vorderde werd het steeds drukker. Wij hadden nog tijd genoeg voor een aantal speciaalbieren en een warme maaltijd. Boven de tafel aan de muur hing een overzicht met speciaalbieren van de fles. Met 22 bieren van het vat en meer dan 100 verschillende bieren op de fles, een ruim aanbod om uit te kiezen. Van het vat onder andere: Cuveé du Chateau, Karmeliet, Gollem Precious IPA, Gollem Blond, Gouden Carolus, Wittekerke Winter White Ale.

gollem_overtoom_03Craft & Draft
Wij hadden besloten om eerst naar proeflokaal Gollem aan de Overtoom te gaan omdat je daar ook kan eten. De eerste keuze was de Gollem Precious IPA. Oranje blond troebel speciaalbier met een volle witte schuimkraag. Het aroma en de smaak beleving was licht zuur en kruidig met een stevige bittere afdronk die lang bleef hangen. Het smaakt uitstekend bij de hamburger zonder frieten. En dat zonder was maar goed ook, want groot was de hamburger. Eén persoon, van het biergenootschap, had het stoofpotje besteld en dat zag er ook heerlijk uit. Na nog twee speciaalbieren, Wittekerke Winter White Ale en Gouden Carolus, moesten wij de tafel verlaten. Het bezoek voor 18:00 uur was gearriveerd. Wij besloten nog een afzakkertje te nemen bij Craft & Draft een stuk verderop aan de Overtoom. Ook dit proeflokaal zal zeker een keer beschreven worden in één van mijn volgende biercolumns. Eerst maar eens de andere proeflokalen van Gollem bezoeken voor een mooi verhaal.