BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Grolsch Herfstbok

Mijn eerste thuis gedronken bokbier van dit seizoen. Vele zullen er nog volgen. Behalve Grolsch Herfstbok, heeft de brouwerij de volgende bieren in het assortiment: Grolsch Primium Pilsner, Grolsch Premium Weizer, Grolsch Kanon, Grolsch Lentebok, Grolsch Stender, Grolsch Stender Lemon & Lime.

grolsch_herfstbok_03Beugelfles
Grolsch is een biermerk dat voor het eerst in 1615 in Groenlo gebrouwen werd. De naam Grolsch is het bijvoeglijke naamwoord van Grol, de oude naam van Groenlo. De brouwerij heet dan ook officieel Grolsche Bierbrouwerij. Behalve “Vakmanschap is Meesterschap” is Grolsch wereldwijd bekend vanwege de kenmerkende beugelfles die sinds 1897 in gebruik is. In 1997 toen de beugelfles honderd jaar bestond, werd dit gevierd met het uitbrengen van zes speciaalbieren op beugel, met het bijbehorende glas, verdeeld over het jaar: 1. Calixtus (januari) 2. Het Kanon (maart) 3. Twee Zwaluwen (mei) 4. Lodewijk XIII (juli) 5. Picardijn (september) 6. De Vierde Wijze (november)

Ik heb alle glazen nog. Behalve, om onverklaarbare reden, die van het Kanon niet. Dit is nu net het bier dat als lekkerste werd gekozen en weer in productie is genomen. Echter niet meer in de beugelfles. Het is een zeer zwaar bier met 11,6% alcohol. Twee beugels was dan ook absoluut het maximum.

grolsch_herfstbok_02Beleving
De herfst is aangebroken en dan kunnen we volop genieten van het aanbod van bokbier. De eerste die ik heb gekozen is de Grolsch Herfstbok. Een mooie donker rood bruine kleur. De geur is licht hoppig, en zoet. De smaak is dan ook licht zoet en heeft een mooie volle nasmaak. Gedronken uit het Grolsch Lentebok glas. Het is onbegonnen werk om van elk bier het juiste glas te hebben. Een prima bier voor de lange donkere herfstavonden. Nog op voorraad als tweede keuze heb ik Brand Dubbelbok. De komende dagen maar eens mijn bokbier voorraad op peil brengen door een bezoek aan de Mitra of De Bierkoning.

Van de tap
Afgelopen zaterdag was ik bij de cd opnamen van mijn broer in De Badcuyp te Amsterdam. Ik zag dat ze daar Grolsch Herfstbok van de tap hebben. Van de tap altijd nog lekkerder dan uit fles. Mooi iets voor in de pauze dacht ik. Eerst even foto’s nemen van de cd opnamen voor de cd-hoes. In de pauze bleek echter, ik had niet goed gekeken, dat er een glas over de tapkraan hing. Dus het vat was leeg. Toen maar een La Chouffe genomen van de tap. Prima stevig speciaalbier voor bij een mooie stuk geïmproviseerde muziek.