BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Hertog Jan Bockbier

Hertog jan is een mooie brouwerij met een rijke traditie en een zeer smakelijk pilsener. Verder heeft de brouwerij nog zeven andere speciaalbieren waaronder Hertog Jan Bockbier 2012. De brouwerij is gelegen in Arcen, Limburg. Eerst was het de Arcense Stoombierbouwerij, daarna werd de bierbrouwer ingelijfd door Interbrew Nederland (nu behorende bij de AB Inbev groep). In 1998 wordt de naam van de brouwerij gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij naar Hertog Jan Brouwerij.

hertog_jan_bockbier_01Koppig
Hertog Jan Bockbier is een traditioneel gebrouwen bier van hoge gisting. Gebrouwen ter ere van Hertog Jan van Brabant (1252-1294). Ook dit bockbier heeft een mooie smaak die uistekend te drinken is tijdens de donkere wintermaanden. De gisting van ons bockbier vindt plaats bij hoge temperatuur. Deze traditionele gistingsmethode wordt daarom hoge of bovengisting genoemd. Het levert en uitgesproken hoppig bier op met een volle romige smaak, waarin een vleugje karamel valt te ontdekken. Een bitterzoet herfstbock dat door vele zeer gewaardeerd wordt. Ingrediënten: water, gerstenmout, suiker, hop, kleurstof E150C.

Van de fles
Bockbier lijkt bij de eerste indrukken vaak hetzelfde, maar als je goed ruikt en proef en dit later nog een keer doet, omdat het bier dan warmer is geworden en er weer nieuwe geuren en smaken vrijkomen, dan ruik en proef je toch duidelijk verschillen. Bij sommige bockbieren proef je al in de schuimkraag iets bijzonders, zoals bij het Saens Bokkie. Het onderscheidt zit vaak in de smaak en dan met name in de afdronk, licht bitter of sterk bitter. hertog_jan_bockbier_02Ook dit bockbier heb ik gedronken van een 30 cl. fles met een alcohol volume van 6,5%. De fles bevat een mooi etiket met een prent van Hertog Jan en de tekst in gotische letters. Donker rood was de kleur die ik bij het inschenken waarnam. Voor de smaak kwam ik uit op; volle smaak, hoppig, kruidig en een lichte zoete bittere afdronk. Ik heb dit bockbier van Hertog Jan gedegusteerd uit het Hertog Jan bolleke glas met gouden rand.

Het smaakt naar meer
Hertog Jan Bockbier 2012 heeft mij goed gesmaakt. Dit vraagt om een vervolg om een van de andere zeven speciaalbieren van Hertog Jan te gaan drinken: Grand Prestige, Karakter, Lentebock, Weizener, Oerblond, Dubbel en Tripel. Een tijd geleden heb ik al een keer de Hertog Jan Grand Prestige gedronken van de kruik fels met kroonkurk. Hier bewaar ik een goede herinnering aan. Op naar de Mitra of Bierkoning om dit mooie speciaalbier nogmaals te drinken.