Gezelligheid vraagt om een speciaalbier. Een al helemaal in combinatie met een feest. Voor mij een goede reden om een bijzonder bier te drinken. Het was eentje die ik cadeau heb gehad van een collega en die in de koelkast op mij stond te wachten. Een blond bier, Jantje van Sluis.
Mijn vrouw had op het laatste moment toch nog een aantal vriendinnen uitgenodigd om de afsluiting van de ramadan – Idul Fitri, het Suikerfeest – te vieren. Ook al had mijn vrouw, Sayang (lieverd in het Indonesisch) geen ramadan gehouden. Het was dan ook een drukte van belang toen ik thuis kwam van het werk. Een kamer gevuld met Indonesiërs. Gezelligheid troef. Het kan niet elke dag genieten zijn, maar als het gezellig is dan vraagt de atmosfeer om een speciaalbier. Dit keer de nog niet eerder gedronken Jantje van Sluis van brouwerij Van Steenbrugge nv te Ertevelde in België. Bekend van onder andere: Augustijn, Gulden Draak en Piraat. Opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer.
Blond speciaalbier
Jantje van Sluis is een goud blond troebel (nagisting op de fles) bier met een moutig kruidige tonen. Bitter van smaak, kruidig en scherp met een bittere ondertoon en een vlakke tintelende nasmaak. Een sterk blond bier met 8% alcohol volume. Gedronken van een 330 ml. dikke korte fles, uit het robuuste Westemalle glas. Een heerlijk blond bier, maar geen doordrink bier vanwege het hoge alcohol percentage. Brouwerij Van Steenberge legt de nadruk op traditioneel brouwkunst aangepast aan de technologische evoluties en garandeert betrouwbare kwaliteit en service. Respect voor de medewerkers en zorg voor het milieu staan centraal in het beleid. Het paradepaard van de brouwerij is ‘Augustijn’. Het recept van dit bier werd in 1978 verworven van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden.
Jantje van Sluis. Klokkenluider Jantje behoedde sluis in 1606 voor een Spaanse inval. Doordat hij te veel bier had gedronken tijdens de jaarlijkse kermis, versliep hij zich en bleef het eerste klokgelui uit. De Spaanse troepen die bij dit klokgelui ten aanval wilden trekken, kwamen zo bedrogen uit. Als dank mag Jantje voor altijd de klokken van het Belfort van Sluis bespelen. Zo valt te lezen op de fles. Het geeft altijd iets extra’s aan het speciaalbier, als er een verhaal achter zit. Mijn vrouw had ook nog eens uitgebreid Indonesisch gekookt, wat uitstekend combineerde met de blonde Jantje van Sluis. Bedankt Sayang.