Jopen Bokbier

Tot nu toe was mijn favoriet Jopen Johannieter. Maar de Jopen vier granen bokbier doet niet onder voor de Jopen Johannieter. De Jopen Bok is uniek omdat het als enige bier ter wereld naast gerst en tarwe, ook haver en rogge bevat.

Assortiment
Vast in het assortiment van Jopen: Jopen Hoppenbier blond (6,8%), Jopen Koyt donker bier (8,5%), Jopen Extra Stout (5,5%), Jacobus RPA (5,3%), Malle Babbe dunkelweizen (5,0%), Jopen Adriaan witbier (5,0%), Jopen Adriaan Rosé (4,0%), Jopen Gerstebier blond (4,5%), Trinitas Tripel (9%) en Ongelovige Thomas winterbier (10%). Seizoensbieren: Jopen lentebier (7%), Jopen 4-Granen Bok (6,5%) en Jopen Johannieter Dubbel Bok (9%).

jopen_bokbier_01Jopen bokbier
Dit traditionele najaarsbier wordt gebrouwen uit vier geselecteerde brouwgranen. Jopen Bokbier wordt niet gefilterd en gist na in de fles. Dit robijn-rode bier heeft een fruitig aroma en een volle gebrande smaak, een heerlijk najaarsbier voor de echte bierkenner. Tijdens de World Beer Championship beloond met een zilveren medaille. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, haver, roggemout, hop en gist. Bier van hoge gisting en ambachtelijk gebrouwen. 6,5% alcohol volume en 33 cl.

 

Onafhankelijk
De informatie op de fles schrijf ik altijd op in mijn notitieboekje, met het idee dit eventueel te verwerken in de column. Daarnaast probeer ik een zo eerlijk en objectief mogelijk mijn eigen kleur, geur en smaak beleving op te schrijven. Dat is zeker niet eenvoudig. Je komt toch vaak op dezelfde omschrijvingen uit. Toch zit mijn eigen ervaring dicht bij die van de fles en/of de website van de brouwer. Al doende leert men. Zo kwam ik bij dit bokbier tot onderstaande indrukken. Kleur: donker bruin met rode tint; Geur: hop, gebrand en zoet (fruitig); Smaak: Gebrand, zoet, licht bittere en volle smaak. Voor mij een heerlijk bokbier dat vroeg om een tweede.

 jopen_bokbier_02Historie
Haarlem was van de Middeleeuwen tot begon 20e eeuw een stad met veel bierhistorie. In de 15e was het Haarlemsche Koytbier zelfs het meest gedronken bier in Antwerpen! Tussen 1620 en 1640 telde Haarlem maar liefst 52 brouwerijen en brouwde zelfs één van de burgemeesters! In 1916 sloot de laatste brouwerij, het Scheepje aan de Houtmarkt, haar deuren. De naam Jopen werd vernoemd naar de inhoud van een houten vat van 112 liter waarin het bier over het stadsriviertje het Spaarne werd vervoerd.

Locatie
Meestal drink ik speciaalbier thuis uit de fles. Maar er gaat natuurlijk niks boven het drinken van speciaalbier uit het vat. Voor het drinken van Jopen bier van het vat zijn, de brouwerij zelf, ’t Arendsnest en Proeflokaal De Drie Fleschjes de ideale locaties.