Dat ik een liefhebber van speciaalbier ben is overbodige informatie. En dat ik een liefhebber van de speciaalbieren van de Jopen brouwerij ben mag duidelijk zijn getuige de vele biercolumns die ik reeds over Jopenbier heb geschreven. Jopen Trinitas Tripel, Jopen Lentebier, Jopen Malle Babbe, Jopen Meesterstuk 2013, Jopen Bockbier. Er kan er weer één aan toegevoegd worden, Jopen Koyt.
Gagel
Op de fles staat vermeldt:
Dit speciaalbier bevat gruit, een kruidenmengsel uit de middeleeuwen. Bepalend in dit kruidenmengsel, is de ritueel geplukte gagel. Deze gagel dient geplukt te worden door blote heksen bij volle maan. Dit om de hallucinerende werking tegen te gaan. Gagel of wilde gagel groeit op natte, zure, venige grond en is een bladverliezende struik. Noordwest-Europa en Noord-Amerika is de natuurlijke plek waar deze struik voorkomt. Vroeger werd het beschouwd als toverplant of medicinale plant. Ook gebruikt voor leerlooien en verfstof. Vanwege de bitterstof in de bladeren, wordt het ook gebruikt voor gruit of gruut een kruidenmengsel. Dit in plaats van hop.
Thuis
Dit keer thuis genoten van dit speciaalbier. Van een 30 cl. fles uit de mooie 25 cl. bokaal van Jopen. Met 8,5% alcohol volume, best wel een straf speciaalbier. Op 11 november 1994 werd Jopen ten doop gehouden. Vanaf 2010 neemt Jopen een vogelvlucht. Precies 16 jaar later op 11 november 2010 kan er genoten worden van het Haarlems bier in de Jopenkerk te Haarlem, Gedempte Voldersgracht 2 en een tweede locatie op de Emilweg 21. Een bezoek aan de Jopenkerk is verplichte kost. Tegenwoordig zijn de Jopen bieren in veel proeflokalen standaard van de tap te krijgen. Zoals: Proeflokaal De Drie Fleschjes in de Gravenstraat te Amsterdam, Café Gambrinus in de Ferdinand Bolstraat 180 te Amsterdam, Café en restaurant De Ponteneur in de Eerste van Swindenstraat 581 te Amsterdam vlakbij het Muiderpoort station en bij Proeflokaal Jopen Amsterdam in de Lange Leidsedwarsstraat 4-6 in Amsterdam vlakbij het Leidseplein.
Beleving