BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Jopen Lentebier

Het drinken van Jopenbier stemt mij altijd vrolijk. Reeds gedronken en beschreven: Malle Babbe, Meesterstuk 2013, Bokbier. Vooral een bezoek aan de Jopenkerk in Haarlem is degusteren op hoog niveau. Ik wilde Duvel Tripel Hop 2015 kopen, maar kwam thuis met Jopen Lentebier en Jopen Jacobus RPA.

Dirck III
Het blijft een vreemde slijter, Dirck III. Voor mij de dichtsbijzijnde keus in Almere. Er is een ruim aan aanbod aan uiteenlopende alcoholische dranken. Van wijn tot champagne, van whisky tot jenever en nog veel meer. De keuze aan bier is meestal hetzelfde. jopen_lentebier_01Af en toe heeft Dirck III iets nieuws. Een bierpakket (Duvel) of een seizoensbier. Ik was opzoek naar de Duvel Tripel Hop 2015. Ik vroeg het aan de medewerkster en zij antwoordde: “Deze hebben wij niet meer, is te snel uitverkocht.” Wel een keuze aan lentebieren. Aangezien ik zeer gecharmeerd ben van de Jopenbieren koos ik voor het Jopen Lentebier en voor een ander moment de Jopen Jacobus RPA. Van elk twee flessen. Dank zij het mooie lenteweer kon ik de foto’s voor de column nemen in onze tuin. Lentebier en foto’s met een lentegevoel.

Jopen
Brouwerij  “Jopen” is vernoemd naar de inhoud van een houten vat van 112 liter. Hierin werd het bier over het stadsriviertje het Spaarne vervoerd. In 2010 kreeg Jopen zijn eigen plek, een voormalige kerk. De kerk wordt omgedoopt tot Jopenkerk. De glas in lood ramen zijn behouden gebleven de rest is verbouwd tot brouwerij, proeflokaal en restaurant. In 2013 werd de Jopenkerk zelfs tot “Mooiste Bar van Nederland” gekozen. En wat mij betreft terecht. Absoluut een bezoek waard. Als je eenmaal binnen bent wil je niet meer weg en als je weg bent wil je weer zo snel mogelijk terug. Recentelijk is een nieuwe bottellijn ontwikkeld met daarbij een proeflokaal.  De opbouw van een tweede brouwhuis is opgestart in 2014. De nieuw ondertitel van de Jopen bieren is: “Crafting divine beer.” Zo valt te lezen op de flessen.

Lentebier
De ingrediënten van Jopen Lentebier zijn: water, gerstemout, haver, hop, korianderzaad en gist. Het is een USA Hopped Blond. Ik ben geen liefhebber van verse korianderbladeren in het eten. Maar is het in een gerecht of speciaalbier verwerkt, zoals bij Jopen Lentebier als korianderzaad, is het zeker een verrijking. Dat wil niet zeggen dat ik het tijdens het drinken kon onderscheiden. Het stond op de fles. jopen_lentebier_02Helder goud blond bier – de witte schuimkraag was snel weg – met over de hele breedte van het glas kleine koolzuurbellen. Hop en fruitig aroma. Fris en fruitige smaak meet een licht bittere ondertoon, die ook terug kwam in de afdronk en vroeg om een volgende slok. Het dronk aanvankelijk makkelijk, maar aan het einde van de fles begon ik de 7% alcohol volume toch te merken. De licht pikante worst, van de Worstenkraam op de markt in Almere Centrum, smaakte er uitstekend bij. Volgende keer maar eens proberen met de zwaar pikante worst als begeleider.