La Trappe Bockbier

Bierbrouwerij de Koningshoeven te Berkel-Enschot is niet alleen een bijzondere brouwerij omdat het de enige Trappistenbrouwerij van Nederland is, maar ook omdat de bieren die zij brouwen stuk voor stuk mooie en soms complexe speciaalbieren zijn. In de brouwerij worden in samenwerking met de monniken van de abdij O.L.V. van Koningshoeven alle La Trappe bieren ontwikkeld en gebrouwen. Behalve één Trappistenbrouwerij in Nederland, heb je nog zes Trappistenbrouwerijen in België en sinds kort één in Oostenrijk.

Trappistenbockbier
la_trappe_bokbier_01Het enige trappistenbockbier ter wereld is een op klassieke manier gebrouwen meergranenbok met een bovengistend karakter. La Trappe Bockbier heeft een geringe nagisting op de fles. De geur is moutig met op de achtergrond een “groene geur” van aromatische hopsoorten. De kleur is dieprood en de smaak is vol door de gebruikte hop. De afdronk is licht bitter door de gebrande mout en hop.
Ingrediënten: water, gerstenmout, tarwemout, havermout, aromahop en gist.

Mijn ervaring
De kleur was donker roodbruin en troebel vanwege de nagisting op de fles. Voor de geur kwam ik niet verder dan hop en zoet. la_trappe_bokbier_02De smaak bracht mij bij hop, drop, zoet en een pittige scherpe bitter nasmaak die lang bleef hangen. Ik heb dit bockbier van de fles gedronken in het La Trappe trappistenglas (een mooi plat kelk glas). De fles was de Belgische variant 33 cl. en niet de Nederlandse variant van 30 cl. Het heeft een alcohol volume van 7%. De beste schenktemperatuur is 8 tot 12 graden. Indien het bier iets te koud is, door het donker en koel bewaren in de koelkast, laat het bier even op temperatuur komen en proef dan opnieuw.

Warme maaltijd
Het is nog best wel een hele kunst om het juiste (speciaal)bier bij de warme maaltijd te kiezen. Zo is het niet verstandig om bij een complexe maaltijd ook nog een complex bier te drinken, bijvoorbeeld La Trappe Quadrupel of La Trappe Isid’or. Het kan misschien te maken hebben dat ik dit bockbier tijdens de warme maaltijd heb gedronken, waardoor het bier een scherpe nasmaak kreeg. Ik kan me dit niet meer goed herinneren en ben ook vergeten dit op te schijven. Mijn vrouw komt uit Indonesië en als we dan indonesisch eten wil dit nog wel eens aan de pittige kant zijn. Voor dit soort maaltijd is dit bier dus niet een geschikt kandidaat. Verstandiger is het dan om een eenvoudig doch mooi bier te drinken: Brand Up of Warsteiner of Palm Sauvin.