De speciaalbieren van Leffe vallen bij mij goed in de smaak. Dit kon je al lezen in mijn columns over Leffe Blond, Leffe 9 en Leffe Royale. Het biermerk is genoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe. Het wordt tegenwoordig gebrouwen door AB Inbev. Onder andere de locatie, zoals Dianant, is van invloed op de ervaring.
De keuze voor een speciaalbier is iedere keer weer anders. Tip van een bierliefhebber, een artikel in het bier! magazine, het programma Tournée Générale, gelezen in Minder Trammelant In Bierland, een aanbieding van de Mitra of door het aanbod in een speciaalbier café. Zo heb ik Leffe Blond voor het eerst gedronken in Dinant, Leffe 9 naar aanleiding van het lezen van Minder Trammelant In Bierland, Leffe Royale cadeau gehad van een andere bierliefhebber en Leffe Bruin per toeval voor de eerste keer gedronken in Belgisch Bier Café Olivier. Daarnaast zijn er nog andere omstandigheden van invloed op de beleving. Thuis of in een proeflokaal, van de fles of van het vat, de geur, de kleur (je drinkt ook met je ogen), het soort glas (elke brouwerij heeft zijn eigen glas).
De Koninck tapcursus
Ook de sfeer, de locatie en het moment zijn bepalend of een speciaalbier in de smaak valt of niet. Een Brand Imperator van het vat bij Café Oosterling, een De Koninck van het vat in een Antwerps proeflokaal of de kortste De Koninck tapcursus ooit bij Proeflokaal De Drie Fleschjes, de Manke Monnik (van eigen brouwerij) bij De Brabantse Aap of De Bekeerde Suster, een Palm Royale in het VOC Café op zomaar een zondagmiddag. Om maar een aantal momente op te noemen.
Olivier
Zo ook bij de eerste keer dat ik Leffe Bruin zag, rook en proefde was de sfeer, de locatie en de gezelligheid van invloed op mijn beleving.