Site pictogram biercolumns

Libanese Pale Ale

Dit keer wel een heel bijzonder speciaalbier gedronken. Was een aanrader van slijterij T Drinks in Tilburg. Een speciaalzaak met een ruim assortiment aan whisky, wijn en bier. Dit speciaalbier heeft een bonte verzameling aan bestanddelen. Daardoor een zeer opvallend aroma en smaak ervaring. Een Pale Ale, om precies te zijn een Libanese Pale Ale (LPA).

Libanon
Bij mijn tweede bezoek aan slijterij T Drinks in Tilburg (wat nooit gaat vervelen) kwam ik onder andere thuis met één fles (helaas vergeten meerdere mee te nemen) Libanese Pale Ale van brouwerij 961 Beer. De eigenares vertelde mij dat dit speciaalbier door bierliefhebbers goed is ontvangen. Ik heb zo mijn favoriete speciaalbieren en brouwerijen, maar probeer – natuurlijk – zo vaak mogelijk een nieuw voor mij onbekend speciaalbier te drinken. De brouwerij 961 Beer begon tijdens de donkere dagen van het beleg van Libanon in juli 2006. Moe van het gebrek aan kwaliteitsbier in Libanon begon Mazen Hajjar en zijn vrienden met brouwen van bier in hun eigen keuken.

961
Ondanks de moeilijke omstandigheden bleven zij door gaan met brouwen. Toen ze begonnen waren zij de kleinste microbrouwerij van het Midden-Oosten. De eerste brouwsels werden gebrouwen in twintig liter ketels. Nu brouwen zij bijna twee miljoen liter per jaar. De naam verwijst naar de landcode van Libanon en komt aan het einde van het telefoonnummer nog één keer terug. Het Libanese Pale Ale verhaal (te lezen op de fles):
“10.000 jaar in de maak. Libanese Pale Ale markeert de terugkomst van bier. Uit het land waar bier en menselijke beschaving was geboren, komt een brouwsel dat een westers huwelijk is van brouwtradities. Oosterse complexiteit en een sublieme expressie van de Libanese renaissance. Een bier geïnspireerd rechtstreeks van de kruidenmarkten van Libanon met onderscheidend Libanese smaken en vernieuwingen.”

Sumak
Het meest opvallende aan de Libanese Pale Ale is de bonte verzameling aan bestanddelen. De basis is natuurlijk hetzelfde: water, mout, hop, gist. Maar de rest – tijm, sumak (een fruitig zuur besje met diep rode kleur, dat samen met andere kruiden meer diepgang brengt), kamille, salie, anijs, mint – geeft dit speciaalbier een zeer uitgesproken geur en smaak. De opvallende geur en smaak blijft ook hangen in de afdronk met een licht bittere ondertoon. Ik probeerde te achterhalen wat ik rook en proefde en kwam alleen uit op anijs. Een helder rood goud koperen kleur vulde het glas, waarop de witte schuimkraag in een rap tempo was verdwenen. Zeer de moeite waard om dit speciaalbier een keer te proberen. Mooi te combineren met een bezoek aan slijterij T Drinks in Tilburg.

Mobiele versie afsluiten