Maallust Dubbel

Een vers getapte Maallust Dubbel in een 75 cl. beugelfles gekocht bij Van Bieren in de Van Woustraat te Amsterdam. Gedronken tijdens een barbecue ter ere van mijn 53ste verjaardag. Acht speciaalbieren worden er gebrouwen bij deze brouwerij uit Veenhuizen. Veenhuizen ligt in Drenthe en wordt ook wel het Hollandse Siberië genoemd.

Maallust Dubbel

Van Bieren is de naam

Er stond nog een 75 cl. beugelfles te wachten om op het juiste moment gedronken te worden. Een 75 cl. beugelfles, dat heeft Maallust toch niet in het assortiment?! Dat klopt. Maar sinds kort is er een nieuwe bierwinkel. Van Bieren is de naam. Op het moment van aanschaaf alleen in de Van Woustraat te Amsterdam. Maar nu ook een filiaal in Utrecht. Van Bieren onderscheidt zich van de andere bierwinkels. Ze hebben namelijk bier op het vat, dat vers getapt wordt middels een ingenieus systeem waarbij tijdens het tappen langzaam koolzuur wordt toegevoegd aan de fles. Op de fles zit drie euro statiegeld, zodat je hem elke keer weer meeneemt om te vullen met een ander bier. Ter gelegenheid van mijn 53ste verjaardag en ook omdat het een zonnige dag was hadden mijn vrouw en ik een barbecue georganiseerd voor de buren en mijn broer met zijn vrouw. Dit was dus het perfecte moment om de Maallust Dubbel te degusteren.

Met acht speciaalbieren een ruime keuze aan biertypes

Brouwerij is gevestigd in Veenhuizen, ook wel het Siberië van Holland genoemd. Lang geleden werden velen bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit het land naar dit dorp verbannen. In dit oude gevangenisdorp heeft Maallust zijn koperen ketels van Kasper Schulz uit Bamberg geplaatst in de vroegere graanmaalderij. Het zijn 25 bierliefhebbers, genaamd de Zware Jongens, die deze brouwerij stichtten. De brouwers van Maallust brouwen zowel hoge als lage gegiste bieren. Met acht speciaalbier een ruime keuze aan biertypes: Blond (6,5%), Vienna (5%), Weizen (5%), Bock (6,5%), 1818 Quadrupel (10%), Tripel (8,7%), Dubbel (7%), Bock Nr. 2 (6,7%). De brouwerij heeft ook een proeflokaal. Tevens is er de mogelijkheid voor een proeverij, een rondleiding en voor feesten en partijen, zoals bijvoorbeeld een trouwerij.

Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd

De Maallust Dubbel heeft een mooie bruin robijn rode kleur. Een volle crème schuimkraag vormde zich hier boven op, waar ik meteen slok van wilde nemen. Toen ik het glas onder mijn neus bracht viel de zoete geur het eerst op. Verder mout en kruidige tonen. Een volle romige smaak met zoete tonen en een licht bittere ondersteuning. De afdronk was zoet bitter en kort. Water, gerstemout, hop en gist zijn de ingrediënten voor dit speciaalbier. Het bevat gluten. Maallust Dubbel is ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Het beste degusteer je dit bier in het bokaalglas bij een temperatuur van 7 graden Celsius. Het smaakte uitstekend bij de barbecue, de gemengde salade en brood met kruidenboter. De beugelfles van 75 cl. was dan ook snel leeg. Als je het ook nog met vier personen mag delen gaat het helemaal vlug. Gauw nog maar eens drinken.

Maallust Dubbel
Maallust Dubbel
Maallust Dubbel
Maallust Dubbel