Mooie Nel IPA

Dat een bier het predikaat ‘Beste bier van Nederland’ krijgt is mooi. Het doet mij in ieder geval verleiden één fles aan te schaffen. Je kan er echter je kanttekeningen bij plaatsen. Zeker als het een IPA (India Pale Ale) betreft, aangezien dit een zeer uitgesproken smaak heeft. Eén ding is zeker, Jopen brouwt kwalitatief verdomd goede speciaalbieren.

| Beste bier |
mooie_nel_ipa_01
Supermarkt Deen heeft zijn schappen volstaan met (speciaal)bier. Meestal de bekendere brouwerijen. De Leckere, Jopen, ’t IJ. Als deze bieren (voornamelijk Jopen) op strategische plekken verspreid door de supermarkt staan, is de kans groot dat je met één of meerdere flessen thuis komt. Zeker als op één van deze flessen een sticker met de tekst ‘Beste bier van Nederland’ geplakt zit. Het betrof de Mooie Nel IPA van brouwerij Jopen. Je kunt hier echter wel je vraagtekens bij zetten. Het betreft namelijk een nogal uitgesproken biertype, IPA (India Pale Ale). Aan deze bierstijl wordt extra hop toegevoegd en het alcohol percentage verhoogd. Dit om het bier langer houdbaar te maken en te kunnen verschepen naar de andere kant van de wereld.

| Jopenkerk |
Door de extra hop heeft dit bier een sterk bittere smaak en afdronk. Iets voor de liefhebber. Daarom lijkt het mij ook moeilijk (zo niet onmogelijk, al was het alleen maar vanwege het enorme aanbod aan bieren) één bier als beste te kiezen. Dat de Jopen brouwerij fantastische bieren brouwt van hoge kwaliteit, mag zo langzamerhand wel bekend zijn. Om nog een extra element toe te voegen aan de Mooi Nel IPA, kan ik je aanbevelen het te gaan proeven in de Jopenkerk. Aan één van de lange houten tafels met uitzicht op de koperen brouwketels. In een lichte roes van de Mooie Nel IPA of een ander speciaalbier krijg je het gevoel dat je niet meer weg wilt, of in ieder geval zo snel mogelijk weer terug wilt naar de Jopenkerk.

| Koper gouden |
mooie_nel_ipa_02
Strak, zakelijk en verleidelijk zijn de 33 cl. flessen van Jopen en ook het gevulde Jopen kelkglas (25 cl.) met de inhoud van de fles Mooie Nel IPA. Een koper gouden heldere kleur en een volle witte schuimkraag staarde mij uitnodigend aan. Zodra je het glas onder je neus brengt ruik je de sterke hopgeur met een licht moutige begeleiding. Zo als een IPA betaamt lekker bitter met een vleugje zoet. Vol en stevig. Ook IPA eigen, met een stevige bittere afdronk. Maar niet te overheersend, je wil al gauw weer een volgende slok nemen. ‘Beste bier van Nederland’? Wel wéér een vakkundig staaltje van bierbrouwen. Hulde aan de brouwers van Jopen. De bieren van brouwerij Jopen zijn al vele malen in de prijzen gevallen. Misschien wordt het eens tijd voor een oeuvreprijs voor de brouwerij Jopen?!