BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Slaapmutske Blond

Diverse biologische bieren werden mij cadeau gedaan de avond voor mijn verjaardag. Waar onder drie speciaalbieren (Blond, Tripel, BIO-Tripel) van brouwerij Slaapmutske. Ook het bijbehorende glas van brouwerij Slaapmutske. Een aantal weken later genoot ik van het eerste speciaalbier van de drie. Het blond bier.

Biologische braderie
slaapmutske_blond_01
Als ik geen plan heb om mijn verjaardag te vieren, maar op het laatst gebeurt er toch nog wat leuks (lees café Bloemers), dan is dat erg fijn. Helemaal als de avond voor mijn verjaardag de buren onverwachts op bezoek komen. Twee plastic tassen vol met biologisch bier. Gekocht op de jaarlijkse biologische braderie in Almere Centrum. Die avond hebben wij andere mooie speciaalbieren gedronken. Slaapmutske Blond en de overige speciaalbieren werden bewaard voor later. Brouwerij Slaapmutske is gevestigd in de Oefenpleinstraat 15 te Melle in België. Melle is een voorstad van Gent. Gent is bekend van de Gruut brouwerij.

Slaapmutske
slaapmutske_blond_02De brouwerij is opgericht door hobby brouwer Dany De Smet. Zijn vrouw is door hem besmet geraakt met het brouwvirus. Sinds 1992 helpt zij met brouwen vanuit huis. Dany De Smet heeft ook nog een aantal jaren gewerkt bij brouwerij Huyghe, bekend van de Delirium bieren en Averbode Blond. Hun kind geboren in 1994 heeft geleid tot de naam Slaapmutske. Door het fopspeentje licht met bier te bevochtigen werd het kind rustig en goedgeluimd. Het viel zelfs in slaap. Een slaap biertje dus. Vandaar de naam Slaapmutske. Het Slaapmutske Blond werd in maart 2001 geïntroduceerd. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi in België. 

Dry-hopping
slaapmutske_blond_03
Het glas, waar met rood een lachende sikkel maan en de naam Slaapmutse op staan, liep vol met een goud blond heldere vloeistof toen ik de fles uitschonk. Parelende koolzuurbellen. Witte schuimkraag met grote koolzuurbellen. De geur was hoofdzakelijk mout en hoparoma (citrusachtig). De eerste slok was fris, fruitig en volmoutig. Een lange aangename bittere en prikkelende afdronk. Alcohol volume 6,4% uit een 33cl brede korte fles. De Bruin, Blond en Tripel zijn ook te krijgen in 75cl flessen met kroonkurk. Slaapmutske Blond is een ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Dat was ook goed te zien bij het uitschenken van het restant. Glas werd flink troebel. Het sterke hoparoma komt door de dry-hopping (drooghoppen). Dit zorgt voor extra aroma aan het bier. Door middel van het toevoegen van hopbellen in grote theezakken of los aan de lagering of wort. Verder bestaat dit bier uit: water, gerstmout, tarwemout, aromatische natuurhop (Amerikaanse hopvariëteit), gist. Een fris en fruitig zeer aangenaam speciaalbier. De Tripel en de BIO-Tripel staan met smart op mij te wachten.