BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Stoombierbrouwerij

Op vrijdag 8 februari jl. had ik met een vriend afgesproken om speciaalbier te gaan drinken. Ik heb toen gekozen voor de weg van de minste weerstand. Met de metro van Amsterdam-Zuid naar de Nieuwmarkt. Elkaar ontmoet in het voor mij welbekende café De Bekeerde Suster.

Altijd goed
Als je niet weet waar je wilt afspreken voor een gezellige middag en avond drinken en eten, dan is De Bekeerde Suster op de Kloveniersburgwal 6-8 te Amsterdam altijd goed. De sfeer is gezellig, het bier is heerlijk en het eten is eenvoudig maar uitstekend. stoombierbouwerij _02Tevens zit je in dit eet- en biercafé van De Beiaard groep tussen de koperen brouwketels van de Amsterdamsche Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster. Een vorige keer had ik twee heren een plankje met vier glazen bier zien drinken. Dit wilde ik zelf wel eens proberen. stoombierbrouwerij_03Voor mij en de vriend bestelde ik dus vier proefglazen incusief een portie oude kaas. Eén plankje per persoon, bestaande uit de vier huisbieren. Je mag zelf kiezen welke vier bieren je wil drinken. Dit was een mooie gelegenheid om kennis te maken met de bieren van de Amsterdamsche Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster.

Balans
De vier proefglazen bestonden uit de volgende huisbieren: Witte Antonia 5,4%, De Blonde Barbier 6,7%, De Manke Monnik 7,2% en Ventrus 8%. Een combinatie die mooi in evenwicht is. Van een laag alcohol percentage naar een hoog alcohol percentage. Van een eenvoudige smaak naar een complexe smaak. Alles geserveerd in een 20 cl. glas.  Het witbier, Witte Antonia, heeft een troebele blonde kleur met een zoet zure geur en met een bittere afdronk. Een mooi fris witbier.  De Blonde Barbier heeft een mooie heldere goud blonde kleur, een kruidige hoppige geur en een bittere afdronk.  Oranje troebel is de Manke Monnik, met een kruidige zoete geur en een complexe lange afdronk. Het winterbier Vintrus, de zwaarste van de vier, is donker rood, ruikt naar verbrande koffiebonen en heeft een complexe smaak waar koffie aan toegevoegd is.

stoombierbrouwerij_01De laatste rond
Eén koffie en een stevige maaltijd, De Bekeerde Suster Hamburger met frieten, gaf ons een bodem voor een laatste ronde. Voor mij een nieuw bier van Palm, Palm Hopper. De vriend koos voor de Witte Antonia als afsluiter. Het heeft ons een mooi herinnering verschaft, een goede indruk van de kwaliteit en de smaak van de huisbieren van de Amsterdamsche Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster. In ding is zeker, het speciaalbier van de Stoombierbouwerij gaat nooit vervelen.