Vrijdagmiddag, weekend, Indonesisch eten en een speciaalbier. Allemaal ingrediënten om een geslaagde avond te hebben. Je weekend goed te beginnen. De keuze was gevallen op de Straffe Hendrik van brouwerij De Halve Maan te Brugge in België. Genieten met een grote G.
In het schilderachtige centrum van Brugge
Het was vrijdagmiddag en tijd voor het avondeten.
Zo valt op de fles te lezen
Brouwerij De Halve Maan, ook bekend als brouwerij Henrik Maes, is een familie brouwerij. De bieren die daar worden gebrouwen zijn: Brugse Zot, Brugse Zot Dubbel, Straffe Hendrik, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Bok. Straffe Hendrik is een artisanaal (ambachtelijk, op traditionele manier gemaakt) natuurbier van hoge gisting. Met nagisting op de fles. Gebrouwen in de unieke familiebrouwerij De Halve Maan sinds 1856. Deze brouwerij is gelegen in het historische Brugse stadscentrum. Straffe Hendrik is een authentiek Brugse tripel bier dat nog steeds volgens de originele receptuur gebrouwen wordt. Zo valt te lezen op de fles. Het is een tripel met een alcohol percentage van 9%.
Sint-Arnoldus
Al van oorsprong werd het bier gebrouwen door brouwerij De Halve Maan in Brugge. Op vraag van de toenmalige burgemeester brouwde Henri Maes en zijn dochter Veronique in 1981 eenmalig een iets te sterk blond bier voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus. De patroonheilige van de brouwers. Het werd echter zo gewaardeerd dat er opnieuw naar gevraagd werd. Het kreeg de toepasselijke naam ‘Straffe Hendrik’, aangezien het bier sterker en goed gehopt was. Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugse tripel bier. Een koper gouden kleur vulde het Brugse Zot glas. Zoeten tonen prikkelde mijn neus. De smaak is zoet, vol en romig. De afdronk is lang met een licht bittere ondertoon. Straf is het zeker met 9% alcohol volume. Een verdomd mooi speciaalbier. Ik heb dan ook, in combinatie met de Indonesische maaltijd, ontzettend genoten. Degusteren met een grote D.