Site pictogram biercolumns

Stroes blond

Drie dagen naar NH Sparrenhorst. Midden in de Veluwe en vlakbij Nunspeet. Heerlijk ontspannen, even geen drukke stad met veel bezienswaardigheden. Nunspeet is een verrassend leuk stadje. Bij een drankwinkel in Nunspeet lokaal bier gekocht van Stroes bier. Ontstaan door een uit de hand gelopen hobby. Stroe is een dorp midden in de Veluwe. En dat proef je in hun bieren.

Stroes Blond | Stroes Bier

Fourchette

Na Lissabon (Lisboa) was onze tweede vakantietrip naar de Veluwe. Drie dagen naar NH Sparrenhorst, midden in de natuur en vlakbij Nunspeet. Even geen drukke stad met veel bezienswaardigheden. Nunspeet is een verrassend leuk stadje. Heerlijk gegeten en vooral heerlijk gedronken – na een lange fietstocht van ruim drie uur op een e-bike, gehuurd bij het hotel, met een korte onderbreking – bij eetcafé De Stoof, waar ze zowaar Fourchette van de tap hadden. Die kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. In het hotel twee Hert Bieren (blond en tripel), van De Veluwse brouwerij, bij het diner. In Nunspeet bij Gall & Gall een lokale likeur gekocht en bij Heijda Dranken en Geschenken B.V., waar de eigenaresse al 50 jaar achter de toonbank staat, lokaal bier gekocht van onder andere Stroes Bier.

Dat liep volledig uit de hand

De Stroese scheikundeleraar Johan Kralingen is in de lockdown begonnen met hobby brouwen en dat liep volledig uit de hand. Zo is Stroes bier begonnen en uitgegroeid tot een heus biermerk. Stroe is een dorp in de Veluwe dat uit ongeveer 1.700 inwoners bestaat. Het is een van de oudste nederzettingen van Nederland. Ook bekend van de landelijke demonstratie van de boeren tegen de stikstofplannen op 22 juni 2022. En sinds een aantal jaren hebben ze een echte bierbouwerij in het dorp. Er worden veel producten van de Veluwe gebruikt, onder andere gerstkorrels. Het proces begint eerst met ‘het kaf van het koren scheiden’. Hun bieren bestaan uit: dubbel, blond, wit, tripel en een IPA.

Je proeft de Veluwe

Aangezien Stroe midden in de Veluwe is gelegen, is het Stroes bier daarop geïnspireerd. Deze natuur komt terug in de smaak van u bier. Bij dit bier wordt water, gerstemout, hop en bovengist gebruikt. Het bezinksel van de gist kan dus in de fles achterblijven, maar zonder bezwaar genuttigd worden. Stroes Blond is licht troebel bier met weinig koolzuur. Gebroken witte bruisende schuimlaag. Snel weg. Wellicht glas niet goed schoongemaakt. Zoete kruidige geur. Licht waterige kruidige smaak met bittere tonen. Het bier krijgt steeds meer body tijdens het drinken. Een aangenaam bier. Ik proefde de Veluwe. De afdronk begon bitter, gaat over naar licht zoet, om weer te eindigen met een bittreheid die nog even blijft hangen. Een mooi fris kruidig bier.

Mobiele versie afsluiten