Vrijdagmiddag, vrijdagavond, zonnig, fris, gezellig, druk, nieuw, 25 bier van de tap, Remco Boas (Uitbater), bier & happen, biervaten, Maasstraat 70, Amsterdam, speciaalbier café, Yuri Hegge (Bedrijfsleider), Toewijding, Van Moll, Fester, Oldskool, Mooie Nel IPA, Jopen, Pink Grapefruit IPA, Kees!, IBU (International Bitter Unit), 18 brouwerijen, Nederlands, Bier&cO, toilet, nacho’s, aanwinst, Top Zuid!
| Speciaalbier café Tap Zuid |
De zomer nadert zijn einde. Maar afgelopen vrijdagmiddag was daar nog niets van te merken. Hoe wel het ’s ochtends vrij fris aanvoelde, bracht de stralende middagzon zoveel warmte dat ik in de verleiding kwam om een hemd met korte mouwen aan te trekken. Voor de zekerheid wel een eenvoudige jas meegenomen. Ik ging namelijk pas laat in de middag naar Amsterdam om samen met een vriend een aantal speciaalbieren te gaan drinken bij het nieuwe speciaalbier café Tap Zuid. Mijn vrouw was al in de stad en had even niks te doen en vroeg of ik naar haar toe kon komen. Met gezwinde spoed per fiets en trein naar Amsterdam Centraal Station. Mijn vrouw had een afspraak met een vriendin in de Rijnstraat, vlakbij Tap Zuid. Tram 4 vanaf Centraal Station was één van de opties. Maar deze kwam niet opdagen. Toen de metro genomen naar Amstel Station en tram 12. Kan ook via Station RAI en dan lopen of tram 4. Genoeg mogelijkheden om in de buurt te komen van Tap Zuid. Er was nog tijd voor een snelle espresso bij de Coffee Company in de Rijnstraat. Een whatsapp bericht vertelde dat de vriend al was gearriveerd. Snel nog een paar slokken espresso, afscheidszoen en lopen naar Tap Zuid. Ongeveer tien minuten lopen.
| Vergeet niet een bezoem te brengen aan de Toilet | Op de hoek van de Maasstraat 70 en de Geulstraat bevindt zich speciaalbier café Tap Zuid. De vriend zat op het terras vol met kleine ronde en vierkante tafels en rode stoelen. Wij begroeten elkaar hartelijk. Daarna meteen even zakelijk. Het is verstandig eerst kennis te maken met de persoon achter de bar en een sfeerimpressie vast te leggen met mijn fotocamera voordat het speciaalbier rijkelijk gaat vloeien. Ik betrad een frisse, nieuwe en gezellige ruimte die vol stond met tafels en stoelen. Langs de raamkant één lange houten vensterbank bank met daarvoor ronde kleine tafels. In het midden gevuld met een lange houten tafel en banken en twee hoge houten tafels met hoge krukken. Achterin de bar, gevuld met een batterij aan tapkranen. Hetzelfde aan de muur achter de bar. Om precies te zijn 25 bieren. Aan weerszijde twee grote borden waarop in krijt de namen van de tapbieren staan geschreven. Rechts van de bar een (piep) kleine keuken waar de nodige happen worden bereid. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de toilet. Je hebt daar via een glazen wand uitzicht op de aangesloten vaten. Ik liep het eerst op de man achter de bar af. Ik herkende hem meteen, Yuri Hegge (Bedrijfsleider Tap Zuid en bier enthousiast). Zeer aardig persoon. Toen ik mijn naam noemde herkende hij mij meteen van de biercolumns. Nog een hand geschud met een medewerker van Bier&cO en met de grote baas (letterlijk en figuurlijk), Remco Boas (Uitbater Tap Zuid).
Top Zuid! Mijn eerste speciaalbier besteld, na advies vraag aan Yuri Hegge, Toewijding van brouwerij Van Moll uit Eindhoven. Een Belgisch blond bier met een subtiele kruidige Waalse gist. Een dorstlesser met pit! Daarna foto’s genomen en snel terug naar de vriend die de hele tijd zat te wachten. Intussen had de zon zich verscholen achter de huizen en was het niet zo warm meer. Wij verkasten naar de lange houten bank langs het raam. Bij het tweede speciaalbier, – Fester van Brewery Oldskool uit Eindhoven, Dunkelweize, alcohol 6%. Als enige in Nederland in zijn soort, een ondergistende klassieke roggen stijl uit Bayern – zelfs mijn jas aangetrokken. Wij werden bediend door twee vriendelijke en vakkundige jonge meiden. Het werd tijd voor een van de happen. Wij kozen voor de nacho’s. Hadden dit al een paar keer voorbij zien komen en het zag er indrukwekkend en lekker uit. En dat was het ook. Een grote bak vol met nacho’s, kaas, olijven en twee grote kwakken saus. Genoeg voor twee en maaltijd vullend. Nummer drie werd, Mooie Nel IPA van brouwerij Jopen, alcohol 6%. In de tussentijd was het behoorlijk druk geworden. Terras was vol en binnen lekker gevuld. Wij vermaakten ons uitstekend. Als afsluiter een speciaalbier van brouwerij Kees! (voormalige brouwer bij brouwerij Emelisse uit Zeeland), Pink Grapefruit IPA. Dat was te ruiken en te proeven. Vier speciaalbieren was precies genoeg. Voldaan en tevreden vroegen wij om de rekening om vervolgens huiswaarts te gaan. Een aanwinst voor het speciaalbier café aanbod in Amsterdam. Speciaal voor deze biercolumn doop ik de naam Tap Zuid om in Top Zuid!