Texels Bock

Aan de zuidkust van het eiland Texel, uitkijkend over de Waddenzee ligt het plaatsje Oudeschild. Onder de rook van dit kleine vissersdorp staat de Texelse Bierbrouwerij.

Texels bier
De brouwerij heeft tien verschillende bieren in het assortiment:
Skumkoppe, donker witbier; Goudkoppe, hoppig blond bier;
Wit, gebrouwen volgens de eeuwenoude tradities van het ‘Bayerisch Reinheitsgebot’;  Eyerlander, amber; Skimme; Dubbel; Tripel;
Stormbock; Winterbier.
Mijn eerste kennismaking met Texels speciaalbier was via een Rondje Texels Bier. Als je nog nooit Texels bier hebt gedronken is het een aanrader om deze geschenkverpakking te kopen en te genieten van een selectie bijzondere bieren.

texels_bock_01Bockbier
Texels bock is al verschillende keren verkozen tot het lekkerste en beste bockbier van Nederland. In 2009 en 2011 uitgeroepen tot “het lekkerste” bockbier van Nederland. In 2010 uitgeroepen tot “het beste” bockbier van Nederland. En in 2012 weer gerkozen als “het lekkerste” bockbier van Nederland.
Als het onstuimige herfstseizoen is aangebroken op Texel biedt dit bijzondere speciaalbier een welkom moment van rust. Het heeft een dieprode kleur en typische karamelsmaak omdat de brouwers gebruik maken van geroosterde gerstemout. De speciale hopsoorten geven een aangenaam “bittertje” in de afdronk. De kleine hoeveelheid gist onderin de fles maakt het bier extra romig.

Mijn beleving
Je hebt vijf basissmaken: zuur, zoet, bitter, zout en umami. Umami is na onderzoek uit 1908, de vijfde smaak die gevoelig is voor glutamaat, een van de twintig aminozuren. Proeven doe je met je ogen (kleur), neus (geur) en mond (smaak). Sinds ik bier echt proef, probeer ik deze smaken te onderscheiden, wat niet eenvoudig is. Ik heb Texels bock texels_bock_02thuis gedronken uit de fles. Leffe glas gebruikt. De kleur is donker rood bruin. Voor de geur kwam ik uit op hoppig, kruidig en bitter. Ook de smaak is licht zoet en heeft een mooie ligt bittere afdronk. Ingrediënten: duinwater, hop, gist. Inhoud 30 cl, 7% alcohol volume en drinkt het best bij acht graden celsius.

Degusteren
De beste plek om een speciaalbier te drinken is natuurlijk bij de brouwerij zelf. De meesten brouwerijen hebben dan ook een proeflokaal. Behalve dat het een fantastisch leuk uitje is, kan je daar ook alles krijgen. Bij de Texelse Bierbrouwerij hebben zij “Texels Ondeugd”, een exclusief voor de bezoekers van het Proeflokaal gebrouwen bier. Een andere goede plek, voor mij dichter bij huis, is Proeflokaal ’t Arendsnest. Hier worden alleen bieren van Nederlandse brouwers geschonken. Dertig van de tap, waaronder Texels Skumkoppe (6%) en Texels Tripel (8%) vast op tap.