Vedett IPA

De enorme vraag naar speciaalbier begint nu ook door te dringen in Almere. Waren het vroeger de cafés, Gall&Gall, Mitra en bierwinkels die het aanbod aan speciaalbier verzorgden, nu kan je zelfs bij Barista Café Almere en bij een ondergrondse winkel speciaalbier krijgen op de fles.

Vedett IPA Brouwerij Duvel Moortgat

Tafels en stoelen buiten zetten en drinken maar

Als een café niet minimaal drie of meer speciaalbieren van de tap heeft en diverse op de fles, dan doe je niet meer mee. In Amsterdam schieten de speciaalbier cafés, brouwerijen en bierwinkels als paddenstoelen uit de grond. Bier is populair en dan voornamelijk speciaalbier. De bierdrinker gaat steeds vaker een speciaalbier drinken in plaats van pils. Deze trend heeft zich ook voortgezet in Almere. De twee Mitra's mogen dan verdwenen zijn, maar Albert Heijn, Deen en Jumbo hebben hun aanbod behoorlijk uitgebreid. Vooral bij Deen hebben ze een mooi assortiment van minder grote brouwerijen. Ook twee bierwinkels, en Goed Gebrouwen. Zelfs bij de entree van een ondergrondse winkel is bier te krijgen. Koelkast vullen met speciaalbier, de juiste glazen, spoelbak, tafels en stoelen buiten zetten en drinken maar.

Barista Café Almere

Behalve speciaalbier houd ik ook van een vers gemaakte espresso. Het liefst in een koffiezaak, zoals: IJspressi, of bij de Coffee Company. Lekker en gezellig. Na een rondje lopen met mijn vrouw belanden wij bij Barista Café Almere. Waren wij lang niet geweest. Voor mij tijdelijk geen koffie. Bij binnenkomst trokken drie uitgestalde flessen meteen mijn aandacht. Ik was verrast. Een blik op de kaart vertelde mij dat er al langer bier uit fles geschonken wordt. Met de keuzes Heineken, Corona, Radler, Lambiek Framboos en Lambiek Witbier, niet iets om vrolijk van te worden. Dit kon niet anders dan de Vedett IPA worden. Een mooi alternatief voor een espresso. Het werd keurig met het bijbehorende glas geserveerd.

IPA but not really from India and not really a pale ale

Vedett IPA is een product van brouwerij Duvel Moortgat. Het is in 2003 begonnen met een Blond bier, later kwam daar een witbier bij en sinds kort een IPA. Alle drie gebotteld in dezelfde fles als Duvel. Alleen de files van Vedett Blond is groen. In het Vedett fluitglas ontstond bij het uitschenken van de fles een koper gouden kleur met een volle witte schuimkraag. Hop, kruidig en een licht bittere geur steeg op uit het fluitglas. Het zicht en aroma verleidde mij om meteen een slok te nemen. De smaak was fris, licht zuur en bitter en dat kwam ook terug in de afdronk die lang bleef hangen. Niet een uitgesproken IPA. Zoals ook op de fles staat vermeld: 'IPA but not really from India and not really a pale ale'. Wat smaak betreft en alcohol 5,6% volume, een aangename doordrinker. Geen zin in koffie? Neem dan de Vedett IPA bij Barista Café Almere.

Vedett IPA
Vedett IPA
Vedett IPA
Vedett IPA