Site pictogram biercolumns

Zundert 8

Vrijdag 21 maart 2014 was het dan zover. Een collega had voor mij een fles en een glas gekocht bij brouwerij de Kiviet. Het kijken, ruiken, proeven en genieten kon beginnen. Was even wennen, maar werd wel steeds beter. Zundert van Trappistenbrouwerij De Kievit, Abdij Maria Toevlucht te Zundert. Na diverse keren gedronken te hebben, toch wel een verdomd lekker bier.

Zundert 8 | Trppistenbrouwerij de Kiviet

Nog één keer

Zoals je kan lezen in de column café 'De Abdij' te Zwolle, was de eerste kennismaking niet zo'n succes. Nu was alles beter geregeld. Juiste moment, juiste omstandigheden, verse fles en originele glas. Zundert, de tweede erkende trappist van Nederland, (Authentic Trappist Product logo) is toch een moment om bij stil te staan en om extra van te genieten. De uitstraling beloofde veel goeds. Mooie fles, elegant glas (perfect geluid) en een prachtige kleur (amber). Nog één keer dan. Er waren zeven erkende trappistenbieren, nu zijn het er tien. Twee uit Nederland: La Trappe en Zundert. Zes uit België; Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Eén uit Italië: Tre Fontane. En één uit Verenigd Koninkrijk: Tynt Meadow.

De Kievit

De Abdij Maria Toevlucht bestaat sinds het jaar 1900. De monniken werken daar volgens de regels van Sint Benedictus: ora et labora, bid en werk. Van ruim honderd jaar diverse organische activiteiten naar brouwerij De Kievit. De opzet blijft het werk met liefde en aandacht te doen. Eerst werd er op de grond een kleine boerderij gebouwd dat de naam De Kievit kreeg. De grond werd later geschonken aan de abt van de abdij Koningshoeven, bekend van het eerste erkende trappistenbier van Nederland La Trappe in Berkel-Enschot. Op 24 mei 1900 begonnen de trappisten het regulieren leven in het nieuwe klooster. Begin december 2013 is het 'Zundert' trappistenbier op de markt gekomen.

Klokkenspel

De fles, het glas, de kleur helder licht rood oranjebruin, later troebel door het restant uit de fles (nagisting), en de geur licht moutig, fruitig en zoet, doen je meteen in de stemming komen een eerste slok te nemen. Een vrij vlakke smaak, met fruitige tonen en een licht bittere licht scherpe afdronk, De eerste slokken waren wennen, maar bij elke slok daarna werd het beter. Gedronken uit het originele glas - tik met je knokkel tegen het glas en je hoort het geluid van een klokkenspel - van een 33 cl. fles. Met een alcohol volume van 8% een stevig speciaalbier. Dit trappistenbier is door de monniken zelf gebrouwen binnen de muren van de abdij natuurlijk. Ingrediënten: water, gerstemout, suiker, hop, kruiden en gist. Een trappist met een elegante uitstraling. Na diverse keren gedronken te hebben, toch wel een verdomd lekker bier.

Mobiele versie afsluiten