BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Zundert 8

Vrijdag 21 maart was het dan zover. Een collega had voor mij een fles en een glas gekocht bij de brouwerij. Het kijken, ruiken, proeven en genieten kon beginnen. Was even wennen, maar werd steeds beter. Zundert van Trappistenbrouwerij De Kievit, Abdij Maria Toevlucht te Zundert.

zundert_01Nog één keer
Zoals je kan lezen in de column café ‘De Abdij’ te Zwolle, was de eerste kennismaking niet zo’n succes. Nu was alles beter geregeld. Juiste moment, juiste omstandigheden, verse fles en originele glas. Zundert, de tweede erkende trappist (Authentic Trappist Product logo) van Nederland, is toch een moment om extra van te genieten. zundert_05De uitstraling beloofde veel goeds. Mooie fles, elegant glas (perfect geluid) en een prachtige kleur (amber). Nog één keer dan. Er waren zeven erkende trappistenbieren, nu zijn het er tien. Twee uit Nederland: La Trappe, Zundert. Zes uit België; Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren. Eén uit Oostenrijk: Engelszell. En één uit Amerika: Spencer.

zundert_06De Kievit
De Abdij Maria Toevlucht bestaat sinds het jaar 1900. De monniken werken daar volgens de regels van Sint Benedictus: ora et labora, bid en werk. Van ruim honderd jaar diverse organische activiteiten naar een brouwerij, De Kievit, vandaag – de opzet blijft het werk met liefde en aandacht te doen. Eerst werd er op de grond een kleine boerderij gebouwd dat de naam De Kievit kreeg. De grond werd later geschonken aan de abt van de abdij Koningshoeven – bekend van het eerste erkende trappistenbier van Nederland, La Trappe –  in Berkel-Enschot. Op 24 mei 1900 begonnen de trappisten het regulieren leven in het nieuwe klooster. zundert_07Begin december 2013 is het ‘Zundert’ trappistenbier op de markt gekomen.

Klokkenspel
De fles, het glas, de kleur helder licht rood oranjebruin, later troebel door het restant uit de fles (nagisting), en de geur licht moutig, fruitig en zoet, doen je meteen in de stemming komen een eerste slok te nemen. Een vrij vlakke smaak, met fruitige tonen en een licht bittere licht scherpe afdronk, De eerste slokken waren wennen, maar bij elke slok daarna werd het beter. Gedronken uit het originele glas – tik met je knokkel tegen het glas en je hoort het geluid van een klokkenspel – van een 33 cl. fles. Met een alcohol volume van 8% een stevig speciaalbier. Dit trappistenbier is door de monniken zelf gebrouwen binnen de muren van de abdij natuurlijk. Ingrediënten: water, gerstemout, suiker, hop, kruiden en gist. Een trappist met een elegante uitstraling.