Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Leffe Blond

Dat ik een Leffe Blond zou drinken lijdt geen twijfel. Een prima speciaalbier met een mooie smaak. Maar dat dit in de kampung van Banyuwangi te Java is gebeurd, is wel heel bijzonder.

leffe_blond_01_Gekocht
Ons eerste ontbijt lunch (brunch) was op Bali bij Bali Deli. Een winkel waar ze import producten verkopen uit Australië, Europa en Amerika. Bij rondlopen in de winkel kwamen we langs de schappen voor het bier. Tot mijn verrassing zag ik daar Leffe Blond! Wie had dat gedacht een Leffe Blond op Bali? Ik in ieder geval niet. Hier moest ik natuurlijk een fles van meenemen. Kostte een beetje, RP 85.000,- (ongeveer EUR 6,50), maar dan heb je ook wat. De fles Leffe Blond heeft de reis naar Java overleefd.

Foto’s
Ik heb van elk merk bier één meegenomen naar de kampung. Eén Leffe Blond, één Bintang en één Bali Hai. Bintang is volop te krijgen in de kampung. Kecil (klein) kost RP 15.000,- (EUR 1,20) en besar (groot) kost RP 24.000,- (EUR 1,95). Eerst van elke fles met glas en zonder glas een foto genomen. Mooie foto’s met de natuur op de achtergrond. Nu kijken of ik een internetverbinding kan regelen, opdat ik deze column kan publiceren inclusief de mooie foto’s. Helaas was de internetverbinding te traag en kon ik deze column tijdens mijn vakantie niet publiceren.

Lauw
In Indonesië is het leven heel eenvoudig; elke dag panas (warm, dag en nacht), altijd groen en geen seizoenswisselingen (tidak salju, geen sneeuw). Dit wil zeggen dat je regelmatig moet afkoelen. Zwembad, kamer mandi (badkamer), in de kampung een plastiek emmertje water over je heen gooien wat perfect werkt, airco of ventilator en als je iets drinkt frisdrank of bir (bier) dingin (koud) alstublieft. Dat houdt in dat je het bier van te voren even in het vriesvak moet leggen. En laat ik dit nu net vergeten zijn. leffe_blond_02De Leffe Blond was dus lauw. Lauw bier is niet te drinken en zeker niet als het buiten al dertig plus graden is.

Maar toch
Ondanks de lauwe temperatuur proef je toch de prima smaak van dit Belgische Abdij speciaalbier anno 1240 met een alcohol volume van 6,6%. De kleur is donkerblond, licht goud bruin. Hop, zoet en kruidig waren de geuren die ik rook. De smaak was hop, zoet (fruitig) en kruidig. Een mooie evenwichtige smaak. Maar toch, lauw bier neemt een hoop van de smaak weg. Thuis in Nederland nog maar eens drinken. Heerlijk vooruitzicht.