BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

La Trappe Isid’or

Dit speciaalbier van Trappisten brouwerij La Trappe had ik nog niet gedronken. Sommige bierliefhebbers vertelde mij dat de La Trappe Isid’or nog lekkerder is dan de La Trappe Quadrupel. Het werd dus de hoogste tijd om deze eens te gaan proberen. Niks teveel gezegd, een prachtig complex speciaalbier.

la_trappe_isidor_01Langzaam
La Trappe Isid’or heb ik thuis gedronken van de fles in het bijbehorende La Trappe trappistenglas. Bij het inschenken valt meteen de kleur al op, oranje rood en troebel omdat het ongefilterd is. De geur is hoppig en lichtzoet. Het heeft een lichtzoete volle smaak. Na rondwalsen door de mond proef je de volle lange bitter afdronk. Wordt bij elke slok beter. Een mooi speciaalbier om langzaam te drinken. Sterk bier van 7% alcohol volume. Geen door drink bier, maar een geniet bier.

Broeder Isid’or
Informatie op de fles; La Trappe Isid’or is speciaal ontwikkelt ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Nederlands enige Trappistenbrouwerij. Het jubileumbier is vernoemd naar broeder Isidores, de eerste brouwer van La Trappe. La Trappe Isid’or is een lichtzoetig amberbier met karamelnote. la_trappe_isidor_02Zacht bitter van smaak met een fruitige afdronk. Gebrouwen met eigen gekweekte perle hop. Schenktemperatuur 10-12 graden Celsius. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop en gist.

Gistingsproces
La Trappe Isid’or is een hooggistend bier. Je hebt drie soorten gisting. Afhankelijk van de temperatuur waarbij het gistingsproces plaatsvindt, spreekt men van ondergisting en bovengisting. Daarnaast is er ook nog de traditionele spontane gisting. Bovengisting of hoge gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Dit proces verloopt veel minder gecontroleerd: de vergisting duurt hoogstens enkele dagen en de gist blijft op het brouwsel drijven. Voor de ontwikkeling van de ondergisting was bovengisting het gebruikelijke proces. Met name in België en in Engeland is het dit altijd gebleven, al worden tegenwoordig ook in deze landen veel ondergistende pliseners of lagers gedronken.

Centiliter
Zoals veel bieren wordt het in Nederland verkocht in flesjes van 30 cl. In België wordt het verkocht in 33 cl. Ik heb de 33 cl. fles gedronken. Meestal vrijdag- of zaterdagavond is het moment om mijzelf te verwennen met een bijzonder speciaalbier. Het meest geschikte zijn dan de wat zwaardere speciaalbieren met een een complexe smaak waar je de hele avond van kan genieten. Tijdens het kijken van een goede film of tijdens een goed gesprek met vrienden. De La Trappe Isid’or heeft mij zeer positief verrast en is met La Trappe Quadrupel één van mijn favorieten geworden.