Tilburg en speciaalbier is als bourgondisch en genieten. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het dan ook nog eens kermis is, – de grootste van Nederland – dan is het niet vreemd dat je zomaar een speciaalbier drinkt dat je nog niet eerder hebt geproefd. De Maneblusser viel zo goed, de week daarop volgend nog twee keer gedronken.
Kermis
Je hebt geen reden nodig om naar Tilburg te gaan. Als het kermis is en je mag ook nog eens blijven slapen bij kennissen die midden in het centrum van de stad wonen, dan zijn dat wel twee extra prikkels om te gaan. Een collega van mij zou zeggen: “Ik hoor niks negatiefs”. Dit keer hadden wij niet de trein via Utrecht vanwege werkzaamheden. Maar via Duivendrecht en ’s Hertogenbosch. Drie maal de intercity met overstap op Duivendrecht en ’s Hertogenbosch en alleen een tussenstop op Utrecht. Slechts 1 uur en 38 minuten. Iets om te onthouden voor de volgende keer.
Brouwerij Anker
Een ronde lopen over de Kermis hoort natuurlijk afgesloten te worden met een speciaalbier van de tap. Wilde op het terras van café De Meester gaan zitten, waar we met de kennissen op hun trouwdag koffie hadden gedronken, maar het terras was vol. Geen toeval, hierdoor kwamen wij terecht op het terras van café De Heeren van Tilburg. Alwaar ik een poster van de Maneblusser van brouwerij Anker, Mechelse Stadsbrouwerij – bekend van: Gouden Carolus, Cuvée van de Keizer, Lucifer, – zag hangen op de cafédeur. De kaart vermeldde dat ze een bier van de maand op de tap hadden. Bij navraag aan de serveerster bleek dit natuurlijk de Maneblusser te zijn. Voor mij nog nieuw en het kon niet anders dat deze werd besteld.
Stadsbier
Brouwerij het Anker besloot voor de Mechelaars een vlot drinkbaar stadsbier te brouwen, dat toch voldoende pit in zich heeft. Het werd een blond bier van 6,2% alcohol volume. Licht troebel bier met een fruitig en hoppig boeket. Fris fruitig van smaak waar al snel de bitterheid de overhand kreeg. De afdronk blijft ook bitter maar is niet overheersend. Een zeer aangenaam speciaalbier, mooi in evenwicht. In de nacht van 27 op 28 januari 1687 wierp de maan haar gloed op spits van de St. Romboutstoren. “Brand, de toren staat in brand!’, riep een dronkaard. Nog voor de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd “de Maneblusser” blijven.