Bij zware bieren kun je denken aan de biertypes, stout, Barley wine of quadrupel. Bieren met een alcohol percentage van 10% of meer. Complex, kruidig, vol, zwaar, donker, beige, zijn de woorden waar ik aan moet denken. Genietbieren, degusteren op niveau, bieren die alle smaakpapillen aan het werk zetten. In dit geval een quadrupel van de oudste Abdij van Nederland, Abdij van Berne anno 1134.
Zelf geteelde hop gebruikt
Behalve blond bieren, IPA's en tripels, zaten er in mijn laatste bestelling bij de Mitra ook een aantal zwaardere bieren. Waaronder de Abt-generaal Quadrupel. Een mooi complex genietbier van de oudste Abdij, de Abdij van Berne, van Nederland. Ze brouwen een prachtig kwintet van de meest gangbare biertypes. Witheren Wit ( 4,5% ), Norbertijn Blond ( 6% ), Prior Dubbel ( 8% ), Abt Tripel ( 9% ), en Abt-generaal Quadrupel ( 10,5% ). In 1953 was er al een brouwerij en brouwer, genaamd Claes Berensen, in het oude Berne vlakbij Heusden. Voor het brouwen van het bier wordt zelf geteelde hop gebruikt en mout uit binnen- en buitenland. Later werd er gebrouwen vanuit Heeswijk. Dit brouwhuis bestaat niet meer, maar de stichting Berne Abdijbier wilde dit weer in ere herstellen. Om dit te realiseren en te financieren heb je lekker bier nodig. Vandaar dat er nu in beperkte hoeveelheid in België, vanwege de historie en de kennis, wordt gebrouwen.
Vanaf het begin wordt er bier gebrouwen
Het begint allemaal met ridder Fulco van Berne die probeert te ontsnappen aan zijn achtervolgers. Met zijn paard, gekleed in volle wapenuitrusting, springt hij in de maas om aan zijn belagers te ontkomen. Hij doet een belofte aan god, als hij veilig de overkant bereikt, dat hij al zijn bezitten zal schenken aan de kerk. De eerste poging om een klooster te stichten mislukt. In 1134 onderneemt hij een tweede poging om in Berne een klooster op te richten. Nog vijftien jaar leefde hij als lekenbroeder ( niet gewijde kloosterling ) in de Abdij van Berne. Vanaf het begin wordt er bier gebrouwen omdat water drinken niet veilig was. De opbrengst van de bieren zal ten goede komen aan de eeuwenoude Norbertijnen orde van de Abdij van Berne. De enige Norbertijnen bieren van Nederland.
Een genietbier, degusteren op niveau
Abt-generaal Quadrupel is het vijfde bier van de Abdij en tot nu toe de laatste. Het zicht van deze quadrupel deed mij denken aan een vers gezette espresso. Donker bruin tegen Zwart aan ( volgens de ECB tabel donker bruin ) en afgetopt met een volle beige schuimlaag. De boventoon karamel zoet, zowel in de geur als in de smaak. Er zijn speciale mout soorten gebruikt om de donkere kleur te krijgen. Bij dit bier zelfs drie soorten gerstemout. Verder: water, havermout, hop, gist, kruiden en suiker. De smaak is behalve zoet, ook vol, complex en kruidig. Een lange afdronk met een bittere ondertoon. Een bovengistend bier met depot op de fles. Een genietbier, degusteren op niveau. Een citaat van de website: 'Authentiek abdijbier, de eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Abdij van Berne leeft verder. Vier het leven...' En dat lukt uitstekend met de Abt-generaal Quadrupel.