BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Paulaner Hefe-Weis

Bij temperaturen boven de 30 graden Celsius wordt geadviseerd veel water te drinken. Bier dus. Het grootste bestanddeel van bier is water. Maar dan wel licht bier wat alcohol en smaak betreft. Dan zijn de Weißbieren of Weizenbieren of Hefe-Weißbier uit Duitsland de ideale dorstlessers. In het Nederlands tarwebier. Het bestaat voor meer dan 55% uit tarwemout. Vooral de fruitige smaken, veroorzaakt door de gist, maken deze bieren zo makkelijk drinkbaar.

Hefe-Weißbier - Paulaner

Er wordt veel minder hop gebruikt

Hefe-Weißbier - PaulanerDe naam Weißbier doet meteen denken aan witbier, van oorsprong uit België. Maar er is toch duidelijk een belangrijk verschil, er wordt veel minder hop gebruikt. Hierdoor bevat de smaak bijna geen bitters. Er zijn vier verschillende soorten weizenbieren: Hefe-Weißbier: blond, met gist, dus ongefilterd. Dunkelweizen: donker, ongefilterd. Kristallweizen: blond, gefilterd. Weizenbock: extra ster, ronde de 8 procent. Het biertype weizenbier, en vooral de hefeweizen variant onder andere de Paulaner Hefe-Weißbier, is populair en wordt in heel Duitsland gebrouwen. Tegenwoordig zijn er ook brouwerijen in Nederland die weizenbier produceren. En natuurlijk gebrouwen volgens het Reinheitsgebot uit 1906. Duits bier mag slechts uit vier ingrediënten bestaan. Er mag alleen water, mout, hop en gist gebruikt worden.

Gut, besser, Paulaner

Gut, besser, Paulaner ( Goed, beter, Paulaner ) staat er op hun website. De populariteit van Paulaner gaat verder dan de stadsgrenzen van München. Voor lokaal en regionaal verlaat de brouwerij twee miljoen hectoliter bier per jaar. En ook reizend vanuit München naar meer dan 70 landen. Historielijn Paulaner: 1634, eerste keer genoemd en vastgelegd. 1751, officiële goedkeuring om het bier in de kroeg te serveren. 1806, Frans Xaver Zachelr neemt de brouwerij over. 1881, Vernieuwing voor de toekomst. 1950, brouwerij verwoest door bombardementen in 1944 en de nieuw opbouw is klaar in 1950. 1979, Schörghuber familie wordt de baas over de brouwerij. 1986, eerste niet alcoholische weißbier. 1989, het eerste brouwhuis wordt geopend. 2014, de hoeksteen wordt gelegd. 2015, nieuwe Hefe-Weißbier - PaulanerPaulaner brouwerij opent. 2016, voor het eerste één miljoen hectoliter bier geëxporteerd.

Het was genieten !

Prachtig fruitig fris troebel goud blond/geel bier met een stevige volle witte schuimkraag die trots overeind bleef staan. Geuren van vers fruit, voornamelijk banaan. In de smaak bijna geen bitters omdat er weinig hop is gebruikt. De smaak begint fruitig zoet en en verrast aan het einde met een zuurtje. Vol van smaak, meet een licht waterige ondertoon. Ook de afdronk is bijna bitterloos en vlak, maar vraagt wel snel om een nieuw slok. Een echte dorstlesser. Met een fris fruitig karakter en een alcohol volume van 5,5% is een halve liter dan ook snel op. Een heerlijk bier bij temperaturen boven de 30 graden Celsius. Het was te warm om zwaar te tafelen. Ik heb voor mij zelf een smakelijk tonijnsalade gemaakt. Deze combineerde perfect met de Paulaner Hefe-Weißbier. Het was genieten !

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *