BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Affligem Tripel

Het is fijn om tot een groep van bierliefhebbers te horen. Zo kan je elkaar verassen met een fles bier, of spontaan een Affligem glas cadeau krijgen. En wat voor een glas! Als je het bij de steel beetpakt en met je knokkel van je vinger er tegenaan tikt hoor je de kwaliteit van het glas. Je hebt zelfs het gevoel dat je de de ‘kwaliteit’ van het bier kan horen.

affligem_tripel_01Mitra
Het bier van Affligem stond al op mijn lijst om aan te schaffen. Door de prachtige beschrijving van Affligem Blond en Affligem Dubbel in de speciale uitgave van Mitra –  Minder Trammelant In Bierland – en het verkregen Affligem glas, was een bezoek aan de Mitra een logisch gevolg. Eén blond en één tripel waren op voorraad. Dit keer bij de Mitra in de Rijnstraat te Amsterdam. Ook daar een ruim assortiment aan speciaalbieren. De schappen waren echter wel ontsiert door kalle plekken. Dit was het gevolg van het direct stoppen van de toelevering door de huidige leverancier. Mitra gaat voortaan zelf de speciaalbieren inkopen.

Koning der Abdijen
Aangezien de consumptie thuis plaats vond heb ik dit Abdijbier gedronken van een 33 cl. fles met een alcohol volume van 9%. Affligem wordt in België gebrouwen volgens origineel recept sinds 1074, bij brouwerij Alken-Maes. Koning der Abdijbieren. Immense schuimkraag, originele neus, diep gouden kleur en complete smaak. Om te genieten! Met gist op de fles. Bevat gerstenmout. Schenktemperatuur: 8-10 graden Celsius. Langzaam schenken. De voormalige familiebrouwerij in de gemeente Opwijk richtte zich aanvankelijk op de productie van amberbier Op-Ale in 1935 op de wereldtentoonstelling te Brussel vier maal met goud werd bekroond om de kwaliteit van zijn samenstelling. Bij de World Cup Beer in 1996, 2004 en 2008, Gold Medal Winner in de categorie Belgium Style Tripel.

affligem_tripel_02Koolzuur
Na het het inschenken toont het bier een heldere goud blonde kleur. De neus wordt geprikkeld door hop, kruiden en iets van een bloemen geur. Geen sterke overheersende geuren. Het heeft een kruidige smaak en het koolzuur bruist in je mond en prikkelt op je tong. En heeft een vlakke en constante licht bittere afdronk. Na het uitschenken van de fles veranderd de kleur spontaan van goud blond naar troebel. Dit wordt veroorzaakt door de nagisting op de fles. Ondanks het forse alcohol percentage van 9% vraagt deze tripel toch om een tweede. Of nog beter; probeer één van de andere twee bieren, Affligem Blond of Affligem Dubbel.