Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Bali Hai

Op het eerste gezicht lijkt Indonesië alleen maar groen. Maar als je één laag dieper kijkt of proeft dan ontdek je allemaal nieuwe kleuren en smaken. Zo liep ik een keer richting de sawa, vanaf het huis van de familie van mijn vrouw, en ontdekte allemaal bloemen met veel verschillende kleuren (voor foto’s: Weydom Photography). En dat is precies hetzelfde bij bier drinken. Beoordeel het niet na een slok, maar proef verder.

bali_hai_02_Nummer twee
Zover ik weet is Bali Hai nummer twee in Indonesië. Bintang is veruit de grootste en met stip het meest gedronken bier in Indonesië. Bali Hai bestaat dan ook nog niet zo lang. In 1975 opende zij hun deuren als een filiaal van een zeer bekende Aziatische brouwerij, zij produceren onder licentie – San Miguel Bier, Asahi Bier en Lowenbrau Bier (geen alcohol). Behalve het brouwen van internationale merken, maken ze ook hun eigen merken met rigoureuze passie voor kwaliteit. Behalve Bali Hai heeft de brouwerij, Diablo, Draft beer, Panther Stout, Panther Ginsing Stout en Folsom in zijn assortiment. Deze merken worden op dit moment genoten in meer dan twintig landen over de hele wereld en hebben enkele prijzen gewonnen.

Indruk
Het is een bier dat alle eigenschappen heeft van een standaard pilsener. Kleur standaard pilsener. Geur standaard pilsener. Smaak in het begin vlak, net als Bintang, maar met een mooie bittere afdronk. Rechtstreeks gedronken uit een 330 ml. fles met een alcohol volume van vijf procent. Ook deze fles had ik speciaal meegenomen naar de kampung (dorp) om daar een foto te nemen in de natuur en om de fles daar te drinken. Ook hier geld weer; wees zeker dat het bier koud is! Een klassiek brouwsel van gekozen mout en hop, waardoor je een satijn glad onderscheiden vermogen krijgt.

Eerste keer
Ik heb Bali Hai slechts één keer eerder gedronken. bali_hai_01_Normaal drink ik altijd Bintang, omdat deze overal het meest te krijgen is. De eerste keer dat ik Bali Hai dronk was onder zeer prettige omstandigheden. Met mijn vrouw en nog vijf andere dames (vriendinnen van mijn vrouw) in Sky Garden in Kuta te Bali. Dit is een bar, restaurant en disco in het drukke uitgaansgebied van Kuta. Het was op onze laatste avond van onze vakantie in december 2011. Een overheerlijke grote hamburger met frites en salade besteld en natuurlijk met mijn eerste Bali Hai erbij. Een uitstekend bier om te degusteren bij een grote hamburger.