BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Arendsnest

Eén van de interessantste kroegen van Amsterdam is Proeflokaal Arendsnest op de Herengracht 90. Daar worden alleen bieren van Nederlandse brouwerijen geschonken. Dertig bier uit de tap en nog eens honderd van de fles. De plek voor  liefhebbers van speciaalbier uit Nederland.

Tapkranen
Het is een prachtige locatie. Zo was ik er laatst op een vrijdagavond met mijn broer. Saai is het nooit met dertig bier uit de tap, waarvan een ruim aantal  wisselvaten. Dit geeft je keus genoeg om regelmatig terug te gaan. Bij binnenkomst is het eerste wat je ziet een ronde tafel geschikt voor een groep. Daarna valt meteen de enorme lange bar met een lange rij aan tapkranen op. Achter de bar nog een rij tapkranen en een grote wandkast vol flessen en bierglazen. Aan de muur tegenover de bar hangt het menu met de dertig tap bieren en staan kleine tafels waar je met twee personen heerlijk kan genieten van een bijzonder bier. De doorgang tussen deze tafels en de bar is smal als het druk is. Na de bar nog een aantal tafels, de toiletten en een trap die je naar de kelder brengt waar regelmatig een proeverij wordt gehouden.

Van de tap
't_arendsnest_01Onder andere verkrijgbaar van de tap: Jopen Hoppen, Oster ’t Volen, Schuumkoppe, Maallust Bock, IJndejaars, Tempelbier, Jopen Extra Stout, Brand Urtyp, Texels Trippel, SNAB Pale Ale, Hertog Jan Grand Prestige, Christoffel Bier, La Trappe Blond, La Trappe Dubbel. Deze keer gekozen voor de Jopen Hoppen en Oster ’t Volen.
Jopen Hoppen; licht oranje troebel van kleur, sterke hop geur en licht zuur, zeer sterke bittere smaak en een lange bittere licht zure afdronk, met een alcohol volume van 6%.
Oster ’t Volen; oranje bruin en troebel van kleur, hop, zoet en kruidig is de geur en drop, hop, zoet en kruidig van smaak, met een alcohol volume van 9,5%.

Sfeer
De sfeer is altijd gezellig. Op een vrijdagavond is het al gauw zeer druk met bezoekers uit alle windstreken, buurt bewoners, stamgasten, en toeristen. Je moet dan ook niet verbaast zijn als je zomaar in gesprek raakt met de persoon naast je aan de bar. Ook de consumptie van de overheerlijke speciaalbieren draagt bij aan de gezellige sfeer. Om niet te snel aan je limiet te komen is de logische volgorde, van laag alcohol percentage naar een hoog alcohol percentage. En vergiet niet langzaam te drinken om alle geuren en smaken goed te proeven.