BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Brand Imperator

Aan het einde van de vorige week wilde ik na het werk naar De Bierkoning in Amsterdam gaan. Nederlandse pilsener met bijbehorende glas kopen. Echter ik had geen puf meer en ben bij de Plus in Almere terecht gekomen. Diverse bieren aangeschaft: Hertog Jan Karakter, Hertog Jan Prestige, Brand Up en Brand Imperator. Van elk twee dacht ik. Maar van de Brand Impertaor bleek er één een gewone Brand Pilsener.

brand_imperator_02Imperator
Thuis gekozen voor de Imperator omdat ik daar het juiste glas van heb. Het heeft het uiterlijk van een cognacglas. Nu ga ik niet beweren dat ik het verschil proef als ik het uit een ander glas drink. Maar bij ‘echt’ bier drinken gaat het om het totaal plaatje. Juiste temperatuur, juiste schuimkraag (dus het liefst van het vat), het juiste glas en de juiste omstandigheden (locatie en sfeer). Het beste is natuurlijk in een speciaalbier café of mooie oud bruine kroeg of proeflokaal.

Oosterling
Imperator doet mij denken aan de tijd dat ik regelmatig in café Oosterling (hoek Utrechtsestraat Frederiksplein in Amsterdam) kwam. Daar hebben zij Imperator van de tap. Een gemoedelijk café annex slijterij, waar geen muziek gedraaid wordt. Een prima plek om na een week (hard) werken het weekeinde in te luiden met een mooie Imperator van de tap. Er komt daar wat ouder publiek vanuit de buurt. Heeft ook een mooi terras met uitzicht op het Frederiksplein richting De Nederlandsche Bank.

Amberbrand_imperator_01
Afgelopen vrijdag dronk ik de Imperator dus thuis uit de fles in het juiste glas. Mijn vrouw en ik zaten heerlijk in de tuin in de zon. Mijn vrouw had wat Indonesische hapjes gemaakt. Eerst het glas goed schoonmaken, omspoelen en nat laten zodat de schuimkraag goed blijft staan. Na het inschenken valt meteen de kleur op. Te vergelijken met De Koninck en Palm. Mooie goud-bruine kleur, congnac-achtig. Zelfde soort bier. Amber bier.

Moutsoorten
Imperator is het oudste speciaal bier van Brand. Al sinds 1949 gebrouwen als origineel bockbier, maar dan iets milder. De geur en de kleur worden gevormd door een volle blend van gebrande moutsoorten: Amber, Caraviënne en Münchener. Het begon bitter en de afdronk was licht zuur. Een licht stevig bier qua smaak, maar een goed alcohol percentage (6,5%), iets meer dan standaard pilsener. Je kan er gerust meerdere van drinken. Een aanrader is; om bij café Oosterling, het liefst binnen van wegen de gezelligheid, een Imperator van het vat te drinken.