Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Maredsous Tripel

Afgelopen vrijdag heb ik mijzelf verwend met één Maredsous Tripel. Een ander doet het niet voor je. Belgisch Abdijbier, tripel. Abdijbier van hoge gisting, met twee maanden rijping op de fles, gebrouwen volgens de Benedictijnertraditie van de abdijgemeenschap van Maredsous.

maredsous_02Abdijbieren
De brouwerij ligt in Denée, in de buurt van Charleroi dichtbij de Franse grens. Het klooster van Maredsous werd in de negentiende eeuw gesticht, maar is gebaseerd op een duizendjarig verleden. De abdijbieren van Maredsous munten uit door hun geraffineerde bloemig-fruitig aroma. Het is een bier met natuurlijke hergisting op de fles, en rijpt dus nog verder in de fles. Resultaat zijn drie abdijbieren. Blond, Bruin en Tripel.

Regels

Maredsous Tripel voldoet niet aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Het brouwen gebeurt buiten de muren van de abdij, met respect voor de Benedictijnertraditie. De regels om de naam ‘Trappist’ te mogen dragen zijn de volgende:
1. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen.
2. Het product moet binnen de muren van de Abdij worden gebrouwen.
3. Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken worden besteed. Trappistenbieren die aan de regels voldoen en het logo ‘Authentic Trappist Product’ voeren, zes Belgische en één Nederlandse: Achel, Chimay, La Trappe (Nederlands, in Berkel-Enschot vlakbij Tilburg), Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Beleving
Maredsous Tripel wordt het beste gedegusteerd bij een temperatuur van 6-10 graden Celsius. maredsous_01Ingrediënten: water, gerst, mout, hop, suiker, gist. Het heeft een mooi rood koperen kleur. Ruikt Hoppig. De smaak die ik proefde was licht zuur en bitter. Met 10% alcohol volume een pittig bier. Het glas is kelkvormig met een gouden rand. Nog niet aanwezig in de collectie bierglazen. De vervanger, het glas Trappistes Rochefort voldeed uitstekend. De fles is niet traditioneel, maar kort en dik en in de hals een bubbel. Ook te krijgen in een grote fles met kroonkurk.

Trappistenbrouwerij
Het is zeker geen doordrinkbier. Beter een pilsener of een licht speciaalbier om bij de huidige tropische temperaturen de dorst te lessen. Bijvoorbeeld: Brand Up, Grolsch Weizen, Gulpener Korenwolf, Hertog Jan, Dommelsch, Palm Sauvin, of Warsteiner. Voor het beter drinkwerk heb ik nog de volgende bezoeken op mijn lijst staan: De enige Trappistenbrouwerij van Nederland La Trappe, Jopen brouwerij gevestigd in een kerk in Haarlem, Breugems brouwerij te Zaandam en op advies van een kennis uit Utrecht café België met veertig soorten bier van de tap. Hierover misschien een volgende keer.