BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Chimay Grand Réserve

Een kennis had een 75 cl fles Chimay Grand Réserve meegenomen. Blauwe Chimay indien in een 33 cl fles. Sinds 1982 wordt de 75 cl. fles Grand Réserve genoemd vanwege het grote bewaarpotentieel. Wij hebben echter deze fles meteen gedegusteerd. En dat beviel uitstekend. Een volgende fles dan maar een jaar of langer bewaren.

Liefhebber van speciaalbierchimay_grande_réserve_01
Omdat iedereen die mij kent weet dat ik een liefhebber ben van speciaalbier, spreekt het voor zich als iemand op bezoek komt, dat er een aantal flessen worden meegenomen. Dit keer twee flessen Franziskaner Weissbier en één fles Chimay Grand Réserve. De Franziskaner Weissbier diende uitstekend als aperitief. Het is een licht bier qua alcohol percentage en eenvoudig van smaak. Na een rust periode van ruim één uur, was er nog genoeg ruimte en enthousiasme om de voor mij nog onbekende Chimay Grand Réserve te drinken. Geserveerd bij de warme maaltijd onder een heerlijke lente zon. Om het plaatje compleet te maken dronk ik dit mooie trappistenbier uit het originele Chimay glas.

chimay_grande_réserve_03Zelfbedruipend
Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay. Rond het klooster worden een boerderij, een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd. De monniken van de abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observatie, in de volksmond “Trappisten” genoemd. Deze monniken volgen de Regels van Benedictus (die teruggaat tot de zesde eeuw) en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Citeaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht. De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie. Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelfbedruipend zijn, en zetten zich daarbij ook in om de allerarmste te helpen.

Robijnroodchimay_grande_réserve_02
Blauwe Chimay (“Grand Réserve” indien in een 75 cl fles) is een donker trappistenbier met een krachtig aroma, waarvan de complexe smaak met de jaren beter wordt. Het logo “trappist” op de fles, bevestigt dat het bier wordt gebrouwen in een trappistenabdij en dat het leeuwendeel van de inkomsten naar sociale bijstand gaat. In de Chimay Grand Réserve komt heel de kracht en de complexiteit van een evenwichtige trappistenbier tot uiting. Robijnrood is de kleur. De geur bevat tonen van karamel, kruiden en mout. De smaak is kruidig, zoet met een moutig bittere afdronk. Complexiteit en 9% alcohol volume maken dit trappistenbier een speciaalbier om lang van te genieten.