BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

La Trappe

De laatste tijd vloeide er geen worden uit de pen of bier door de mond. Maar het bezoek aan het proeflokaal van de La Trappe brouwerij van Abdij O.L.V. Koningshoeven gelegen in Berkel-Enschot, vlakbij Tilburg midden in een landelijke omgeving, staat nog vers in mijn geheugen gegrift. Het was daar uitstekend vertoeven onder het genot van één van de La Trappe speciaalbieren.

Rustgevendla_trappe_01
Het was een zonnige zaterdag dat mijn vrouw en ik per trein richting Tilburg vertrokken. We moesten een overstap maken op station Utrecht, waar wij nog een vriend oppikte die ons vergezelde naar Tilburg. Een espresso doppio bij Julia’s was het wachten op de volgende trein meer dan waard. In Tilburg hadden wij afgesproken met kennissen die in het centrum van deze stad wonen, om nu eindelijk eens een bezoek te brengen aan het proeflokaal van de La Trappe brouwerij. Met de auto was het slechts enkele minuten rijden naar Berkel-Enschot, om uiteindelijk in een natuurrijke omgeving te belande waar de Abdij O.L.V. Koningshoeven is gevestigd.

Abdij O.L.V. Koningshoevenla_trappe_03
We waren al vele malen in Tilburg geweest, en ook deze stad blijft met zijn bourgondisch karakter een plezier om naar toe te gaan. Een wandeling van het huis van de kennissen naar de auto liep via een straat met alleen maar cafés en restaurants, waar de nodige speciaalbieren van de tap te krijgen zijn. Het was prachtig weer, dus buiten zitten bij het proeflokaal was de enige optie. Na een rondje lopen, om wat foto’s te nemen, bleek binnen geen mens te bekennen. Het was druk buiten, maar gelukkig konden wij nog plaatsnemen aan een van de vele vierkante houten tafels met aan elke zijde een houten bank. Lekker in de zon.

La Trappe Jubilarisla_trappe_02
De kaart toonde de bekende speciaalbieren van La Trappe: Witte Trappist, Blond, Dubbel, Trippel, en Isid’or. Maar ook één voor mij nog onbekend La Trappe speciaalbier, La Trappe Jubilaris. Dit speciaalbier is in augustus 2013 gebrouwen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van hun abt. Het heeft een karamelachtige en volle smaak met een goede bitterheid. Met 6% alcohol volume. Zicht roodbruin doorschijnend met een fruitige neus en zoete volle romige smaak met een bittere afdronk. Vergezeld door een kaasplank en later gevolgd door een vleeswarenplank was het uiterst plezierig degusteren. Een La Trappe Isid’or als afsluiter en een bezoek aan de kloosterwinkel om een pet te scoren, maakte het tot een gedenkwaardige dag.