Site pictogram biercolumns

Danger Danger

Altijd drie goede redenen om naar Amsterdam te gaan. Brood halen bij Hartog’s Volkoren, mijn broer ontmoeten en inkopen doen bij Mitra Beukenplein. En met succes, onder andere Danger Danger van vandeStreek bier met alc. 16% vol. gekocht. Hun brouwproces bestaat uit elf stappen. Stap 11 mensen, die al die processen mogelijk maken. Zwart en roodbruin als het zonlicht erdoorheen schijnt. Er ontstond geen beige schuimlaag. Het is een IJsbock Imperial Stout. IJsbock zorgt voor meer smaak en een hoger alcoholpercentage. Ruim 2 uur genoten van het Danger Banger blik van 33 cl.

Danger Danger | vandeStreek bier

Poesiat & Kater

Het was weer een geslaagd bezoek aan mijn geboortestad Amsterdam. Altijd drie goede redenen om naar Amsterdam te gaan, één: brood halen bij Hartog’s Volkoren, twee: mijn broer ontmoeten en drie: bier inkopen doen bij Mitra Beukenplein. Mijn broer vroeg nog tijdens het koffie drinken bij de Coffee Company Wibautstraat: “Ga je nog naar de Mitra?” “Zekers, antwoorde ik, altijd kijken of er nog wat lekkers te halen is.” En dat was er zeker. Bloedbroeder Brotherly Imperial Stout van kompaan bier, Zuster Agatha PX Sherry (bier van de maand februari) van Muifel brouwerij, Danger Danger IJsbock Imperial Stout van vandeStreek bier en Double Hazy Jane New Engeland van Brewdog. Daarna nog geluncht bij Poesiat & Kater. Ook niet verkeerd! Lekkere tosti kaas spinazie met daarbij de suggestie op de menukaart, Marle Blond. Lekkers allebei. En daarna nog de Little Stout omdat je op één bier (been) niet kan lopen. Met een rugzak vol brood en bier ging ik voldaan naar huis.

Het brouwproces bestaat uit 11 stappen

Ik ben een liefhebber van zware bieren (hoog in alcohol en vol van smaak). Zoals reeds bekend mag zijn is een van mijn favoriete bieren Motor Oil van Moersleutel Beer Engineers met alc. 12% vol. De vergrotende trap is Fate Loves the Fearless Barley Wine van Brouwerij Kees van alc. 14,8% vol., gedronken bij café Gollem Amstelstraat in Amsterdam. En de overtreffende trap (sterk sterker sterkst) die ik tot nu toe heb gedronken is Danger Danger IJsbock Imperial Stout van vandeStreek bier met alc. 16% vol. Bij vandeStreek bier begon het allemaal met twee broers (Sander en Ronald) die begonnen met brouwen in de keuken. Nu brouwen ze per batch 40 hectoliter, gelijk aan 13.000 blikken per bier. Het brouwproces bestaat 11 stappen. Recept maken, schroten, maischen, filteren, koken, koelen, vergisten, lageren, centrifugeren, afvullen en mensen die nodig zijn om dit allemaal uit te voeren. Wat resulteert in heerlijke bieren geschonken uit hun kleurrijke blikken en geserveerd in hun kleurrijke glas.

Er ontstond geen beige schuimlaag

Het eerste wat opvalt bij Danger Danger is het hoge alcohol volume van 16%. Dit staat ook mooi beschreven op het blik:
“Pas op voor deze Imperial Stout, want het is een wolf in schaapskleding! Door het bier te ijsbocken halen we nog meer smaak naar boven en krikken we daarnaast ook het alcoholpercentage omhoog. Geniet op eigen risico, we hebben je gewaarschuwd.”
Dit bier heeft een roodbruine kleur als je het tegen het zonlicht houdt. Anders oogt het zwart. Te voorzichtig uitgeschonken voor het fotograferen van het uitschenken en/of te weinig koolzuur in het bier, maar er ontstond geen beige schuimlaag. Zoals te verwachten was de alcohol nadrukkelijk aanwezig in het aroma, de smaak en de afdronk. Een vleugje rook prikkelde mijn neus. Vol, romig, bitter en verwarmende smaak. Om te eindigen met een duidelijk sterk lange plakkende koffie bitterheid. De smaak, maar vooral de het alc. 16% vol. dwingen automatisch tot heel langzaam drinken. Ruim 2 uur genoten van het Danger Danger blik van 33 cl. Zelfs een tweede keer blokjes kaas gesneden voor bij het bier!

vanderStreek bier | Utrecht | Danger Danger | IJsbock Imperial Stout | Alc. 16% vol. | Blik 33 cl. | Artwork door Atelier Jamie Nee | 100% Vegan | Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, gist

Mobiele versie afsluiten