BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Bekeerde Suster 2.0

Eindelijk was het gelukt om alle broers, halfbroers en aanhang na vijf jaar weer bij elkaar te krijgen. De reünie vond plaats in De Bekeerde Suster. Het zelfgebrouwen speciaalbier en het eten is daar uitstekend. Bij binnenkomst herkende ik het proeflokaal bijna niet terug. De Bekeerde Suster nieuwe stijl (versie 2.0). Gelukkig zijn de karakteristieke koperen brouwketels behouden gebleven en smaakte De Manne Monnik nog steeds hetzelfde.

Reünie
De laatste keer dat we met zijn allen – mijn broer, twee halfbroers, ik en aanhang (drie vrouwen)de_bekeerde_suster_2.0_07 – bij elkaar waren was vijf jaar geleden toen de alleenstaande halfbroer zestig jaar was geworden. We wilden al eerder afspreken maar dit ging door omstandigheden niet door. Daarna ging de halfbroer met echtgenote nog twee maanden op rondreis door Marokko. Maar op vrijdag 29 juni jongstleden was het dan zover. Dit keer voor de vijfenzestigste verjaard van de alleenstaande halfbroer. Ik had gereserveerd bij De Bekeerde Suster op de Nieuw Markt in Amsterdam voor zeven personen. En dat was ook wel nodig. de_bekeerde_suster_2.0_05Het is daar altijd druk en zeker op vrijdag. Als bierliefhebber (en ook als niet bierliefhebber) is het daar goed vertoeven. Het eten smaakt uitstekend bij het zelfgebrouwen speciaalbier. Toen mijn vrouw en ik richting De Bekeerde Suster liepen leek alles als vanouds. Maar bij binnenkomst bleef ik stokstijf staan en speurde het hele café af met mijn ogen. Ik herkende het proeflokaal bijna niet terug. Alleen de koperen brouwketels achterin waren nog als herkenningspunt aanwezig.

Nieuwe stijl
Een compleet nieuwe en moderne aankleding. De inrichting met de verschillende niveau’s is nog in takt gebleven. de_bekeerde_suster_2.0_01De bar, de tafels, de vloer en de verlichting zijn in een nieuwe jas gestoken. De koperen tapkranen bevinden zich nu aan de muur achter de moderne houten bar. Er zijn ook twee nieuwe speciaalbieren bij gekomen. Latijn (lentebier), delicaat bitter, beetje fruitig van 6% alcohol volume. Bittere Nel, klassiek bittere Ale ongefilterd van 3,8% alcohol volume. Tegen over de bar hoge houten tafels met barkrukken. Dit maakt de doorgang tussen bar en tafels wel smal. Om de hoek lange houten tafels met lange houten banken. Hier was voor ons een tafel gereserveerd. Het vele hout en de drukte zorgden voor veel lawaai en kwam de akoestiek niet ten goede. Het was dan ook wennen aan de nieuwe sfeer.

Master Chef
de_bekeerde_suster_2.0_03
Gelukkig is het uitzicht op de koperen brouwketels en het schilderij van De Bekeerde Suster behouden gebleven. De menukaart is veranderd en ook uitgebreid met specials van De Bekeerde Suster. De klassieker De Bekeerde Suster hamburger staat nog steeds op de kaart. De prijzen zijn wel iets gestegen, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de presentatie (Master Chef niveau) en de smaak van het eten. Tijdens het wachten op onze tafel heb ik het nieuwe speciaalbier Lentijn (seizoensbier) gedronken. de_bekeerde_suster_2.0_04Een rood bruin helder lentebier met een fris fruitige smaak. Ik koos voor de special gefileerde vis met kleine de_bekeerde_suster_2.0_06groene asperges gewikkeld in spek en gebakken aardappelen. Als begeleider “natuurlijk” De Manke Monnik. De presentatie van de gerechten was een lust voor het oog. Ook de twee nagerechten, uitgebreide ijs- en kaasplank zagen er verleidelijk uit. Ondanks de moeizame akoestiek en de nieuwe sfeer was het een geslaagde avond dankzij het eten en de onvolprezen Manke Monnik.